Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Kvůli rostoucím nákladům přidal Liberecký kraj sociálním službám 21 milionů korun

Liberecký kraj přidal sociálním službám dalších 21,4 milionu korun na provoz. Kompenzuje tím rostoucí náklady na energie, platy zaměstnanců, ale také náklady na ubytování uprchlíků z Ukrajiny. V letošním roce dostaly krajské příspěvkové organizace na provoz z ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) zhruba o 60 milionů korun méně než loni. Přes úsporná opatření se podařilo náklady snížit jen částečně, proto bylo třeba je dofinancovat, řekl náměstek hejtmana Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).

„Ten rozdíl představují covidové kompenzace, které loni byly a letos nejsou," doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Liberecký kraj je zřizovatelem 17 zařízení sociálních služeb pro téměř 1400 lidí. Jde většinou o pobytová zařízení, která dnes zajišťují zhruba 55 procent lůžkové péče v kraji. Ještě loni byla kapacita krajských zařízení o 300 lůžek vyšší, kraj ale dva liberecké domovy seniorů od nového roku předal městu Liberci, od kterého převzal zoo a botanickou zahradu. „Celkový rozpočet byl letos kolem 155 milionů korun, teď s dofinancováním to bude přes 176 milionů," dodal Tulpa.

Dofinancování je určeno pro desítku organizací, sedmi se podařilo náklady pokrýt díky úsporám a projektům, na které získaly další peníze. Kromě úspor energií v některých zařízeních pomohlo zvýšení úhrad od klientů, které od března schválilo MPSV. Někde neobsadili volná místa, čímž ušetřili, jinde třeba neproplácejí přesčasy a pracovníci si vybírají náhradní volno. V některých pobytových zařízeních pomohlo podle Tulpy vylepšit rozpočet ubytování uprchlíků z Ukrajiny.

V Libereckém kraji se nabídka sociálních služeb rozšiřuje, náklady tak od roku 2016 vzrostly více než dvojnásobně. Na letošní rok žádal kraj pro 226 sociálních služeb zařazených do základní sítě v kraji bezmála 1,29 miliardy korun, dostal po dofinancování necelých 917 milionů korun, což je něco přes 71 procent. V příštím roce bude podle Tulpy služeb ještě o 32 víc, žádá proto od státu přes 1,3 miliardy korun, dalších 32 milionů korun přidá ze svého na předfinancování služeb na začátku roku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, sociální, hospodářství, správa, Liberecký kraj, sociální služby, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Petr Tulpa, Starostové pro Liberecký kraj, Ukrajina, Martin Půta, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli rostoucím nákladům přidal Liberecký kraj sociálním službám 21 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.