Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Turistickou stezku ve Vítkově u Chrastavy bude lemovat stovka ovocných stromů

Město Chrastava nechá vysázet ve Vítkově novou alej. Stromořadí čítající celkem 102 ovocných stromů vznikne podél cesty kolem bývalého objektu VKK 500, známého jako „u pětistovky“. Stromy doplní stávající zanedbanou alej, kdokoli si může zasadit svůj strom.

Na výsadbu získalo město dotaci. Alej stromů v malebné krajině luk, polí a okolních lesů už stojí – vysázeli ji před lety zemědělci. Kvůli nedostatečné péči však stromy chřadnou a alej tak neplní svou funkci. V lokalitě tedy zůstanou pouze kusy, které jsou v dobrém stavu a nové stromky je doplní.

Společné sázení se uskuteční 19. listopadu a zájemci z řad veřejnosti mohou přiložit ruku k dílu. „Cílem komunitní výsadby je, aby se do sázení stromů zapojilo co nejvíce lidí. Svůj strom si tak mohou vysadit spolky, sportovní oddíly, školní kolektivy, firmy, ale i jednotlivci nebo například rodiny. Stromy budou označené cedulkou se jménem toho, kdo je vysadil,“ informovala v tiskové zprávě Věra Baumgartnerová.

Ovocná alej bude skutečně pestrá; u cesty budou vysazeny jabloně, švestky, hrušky, třešně, ořechy a další. „Každý si tak může vybrat strom, který je mu nejbližší,“ dodala Baumgartnerová. Stromky ochrání před zvěří pletivo a budou mít i podpůrné kotvení. Po výsadbě přijde na řadu pravidelná údržba a zalévání. „Za několik let, až stromy povyrostou, budou lidem procházejícím těmito místy poskytovat nejen potřebný stín, ale i ovoce, které bude vítaným zpestřením při procházkách,“ doplnila Baumgartnerová.

Projekt nové aleje vyjde celkem na 310 tisíc korun, částka bude hrazena z finanční podpory Státního fondu Životního prostředí České republiky. Zájemci o objednání stromu a více informací naleznou podrobnosti zde.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Veronika Dušková

Štítky Liberecko, Chrastava, vítkov, pětistovka, alej, stromy, příroda, strom, ovocný strom, Státní fond životního prostředí, turistická stezka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turistickou stezku ve Vítkově u Chrastavy bude lemovat stovka ovocných stromů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.