Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Lesy kolem Jablonce se od prosince na noc uzavřou. Myslivci budou lovit přemnožené divočáky

Problém s divočáky v lesích kolem Jablonce už narostl do takových rozměrů, že lesy v oblasti Rádla, Srnčího dolu a Prosečského hřebene město od prosince na noc uzavře. Myslivci potřebují uzavřenou honitbu, aby mohli bezpečně počet divokých prasat regulovat.

Zákaz potrvá od 1. prosince do konce února 2023. Lidé do lesů nebudou moci chodit od 18 hodin do 8 hodin následujícího dne. „Zákaz bude vyhlášený proto, aby myslivci mohli přemnoženou zvěř odlovit. To není v současné době možné, protože se v lesích pohybují hodně houbaři, nebo zde lidé venčí své psy, které nemají na vodítku,“ vysvětlil jablonecký primátor Miloš Vele (ODS).

Často podle něj lidé běhají v lesích i v noci. „Divočáci tak nemají klid, který paradoxně nachází na okrajích města, na loukách při sídlištích, kde je pro ně často i dostatek potravy. Proto statutární město chystá razantní opatření k regulaci černé zvěře,“ dodal.

Uzavření části honitby je podle jablonecké radnice nutné k omezení pohybu divokých prasat. „Jedná se převážně o západní hranici statutárního města Jablonec nad Nisou od Srnčího dolu směrem k Horní Proseči. Dalším opatřením bude povolení odlovu, a to i na nehonebních pozemcích,“ uvedla Petra Němečková z oddělení životního prostředí a státní památkové péče jabloneckého magistrátu.

A jak se mají lidé v případě setkání s divočákem chovat? „V klidu odcházejte. Nesnažte se jej nějak plašit či dělat rámus. To si může bachna, která chrání selata, vyložit jako ohrožení a může k obraně selat zaútočit,“ říká Němečková.

Ohrožení jsou i volně pobíhající psi, jejich přítomnost si dospělý kus opět vyhodnotí jako ohrožení a může na psa zaútočit. „Většina takových střetnutí psa s prasaty končí velmi tragicky, nemluvě o možnosti nákazy psa Aujesztskyho chorobou, na kterou není lék a pes do 48 hodin umírá,“ dodala Němečková.

Město se také chystá v nejbližších dnech zvýšit kontroly, zda lidé mají své psy na vodítku. Pokud ne, budou se na místě udělovat blokové pokuty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky jablonec, lesy, divočáci, myslivci, zákaz vstupu, divoké prase, pes, myslivost, les, Jablonec nad Nisou, Rádlo, ODS, Miloš Vele

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesy kolem Jablonce se od prosince na noc uzavřou. Myslivci budou lovit přemnožené divočáky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.