Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Turów ohrožuje i německé příhraničí. Žitava podá žalobu proti rozšiřování dolu

Na polský hnědouhelný důl Turów míří žaloba. Po stížnosti Greenpeace a Sousedkého spolku Uhelná se na ni chystá německé město Žitava, které se rozšiřující těžbou cítí ohroženo.

Podání žaloby ve středu schválila žitavská městská rada. Žaloba bude podána u příslušného varšavského správního soudu. „Existují pravidla, která se musí dodržovat. A jeden z nich je: neubližujete svým sousedům,“ řekl starosta města Thomas Zenker Rádiu Lausitz.

Podle Daniela Gerbera, mluvčího pro energetickou a environmentální politiku parlamentní skupiny Alliance 90/Zelení Žitava a okolí už nyní přichází o podzemní vodu. „Těžba hnědého uhlí v dole Turów vede ke snižování hladiny podzemní vody, které již nyní způsobuje měřitelný pokles horninového podloží pod městem Žitava. Musíme jednat hned, protože přeshraniční snižování hladiny podzemní vody nás nejprve připraví o vodu, a pak jeho vlivem doslova ztratíme půdu pod nohama,“ uvedl.

Podle expertní skupiny Frank Bold je žaloba ze strany Žitavy je pochopitelná. „Už dříve jsme upozorňovali, že EIA neodpovídá skutečnosti. Byl to také důvod, proč několik organizací na konci října podalo stížnost k Evropské komisi. Teď se ozývají další. PGE by už měla konečně začít dodržovat zákony. Polské i evropské," řekla v tiskové zprávě právnička Frank Bold Petra Kalenská, která se kauzou dlouhodobě zabývá.

Stížnost v souvislosti s dolem Turów podaly v říjnu k Evropské komisi ekologické organizace Greenpeace ČR, Sousedskému spolku Uhelná a německé organizaci BUND Sachsen. Konkrétně se brání česko-polské dohodě, která podle nich spor nijak nevyřešila. „Škody na životním prostředí nadále vznikají, voda z českého území dál odtéká, ale česká vláda se v dohodě zavázala, že s tím nebude následujících pět let nic dělat,“ dodala Kalenská.

Dohoda podle skupiny Frank Bold porušuje evropské právo a brání podání žaloby k Soudnímu dvoru EU. „Navíc omezuje přístup místních k informacím o odtoku vody a nezajišťuje ani dostatečná preventivní opatření,“ doplnila Kalenská.

Žitava se navíc cítí v boji proti dolu na německé straně osamocená. „Prověříme žalobu pro nečinnost proti Svobodnému státu Sasko," dodal žitavský starosta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Sousedký spolek Uhelná

Štítky turow, liberec, důl, těžba, uhlí, frank bold, Liberecký kraj, Greenpeace, Žitava, žaloba, Důl Turów, podzemní voda, Thomas Zenker, Evropská komise, Sasko, Soudní dvůr Evropské unie, Vláda ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turów ohrožuje i německé příhraničí. Žitava podá žalobu proti rozšiřování dolu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.