Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V geoparku Ralsko na Českolipsku připravují výsadbu další Aleje vzpomínek

V geoparku Ralsko na Českolipsku připravují výsadbu další Aleje vzpomínek na památku zaniklých obcí v bývalém vojenském prostoru. V sobotu 19. listopadu budou zaměstnanci geoparku s dobrovolníky sázet u zaniklého dvora Ostroh jabloně a hrušně naroubované původními odrůdami, které přežily jako připomínka někdejšího osídlení. Zapojit se může i veřejnost.

Nejde o první podobný projekt, v minulých letech už takhle dobrovolníci vysázeli 70 ovocných stromů. Nová alej lemuje cestu do bývalé obce Dolní Novina, v budoucnu poskytne stín cyklistům na frekventované cyklostezce, kterou vybudovaly Vojenské lesy a statky. „Teď se bude sázet na místě, kde kdysi trénovali koně, po hospodářském dvoře na místě zbylo jen nevelké návrší, jehož jádrem je zarostlé zdivo původní vojenské hříbárny. Staré stromy a zbytky aleje připomínají, že zde kdysi lidé hospodařili," řekla ředitelka geoparku Lenka Mrázová.

Cílem projektu Alej vzpomínek je obnova historických alejí v místech zaniklých obcí a záchrana místy unikátních regionálních odrůd jabloní a hrušní, které geopark na svém území mapuje od roku 2016. V evidenci má už přes 300 stromů ze zaniklých obcí, jako jsou Kostřice, Křída, Holiček, Ostrov nebo Jabloneček. „Je málem neuvěřitelné, co vše dokázaly staré stromy, jež bývalým hospodářům poskytovaly stín a ovoce, bez veškeré péče přežít," doplnila ředitelka. Určit odrůdu původních stromů je podle ní velmi obtížné, u některých se to vůbec nepodařilo.

V minulých letech geopark zájemcům nabízel naroubované stromky. „Zájem o staré odrůdy je velký, dokonce i o ty ralské, ale my je letos na prodej nemáme. Jak jsme začali sázet, tak je trochu vabank, co se z těch roubů ujme. Letos máme tak akorát na výsadbu, plus ještě sázíme s dětmi na školních pozemcích," řekla Mrázová. Stromy sází vždy ve druhé polovině listopadu. „Pro ty listnaté stromy je to nejlepší, shodí listy a jsou zazimované a pak na jaře se už probudí na novém místě a mnohem lépe se ujmou," dodala.

Geopark Ralsko vznikl jako sedmý v Česku před šesti lety. Zahrnuje oblast téměř 300 kilometrů čtverečních v katastru Ralska, Doks a Hamru na Jezeře na Českolipsku. Je zajímavý nejen svou přírodou, má i bohatou historii, lidé tam žili přes 700 let. Oblast byla kdysi prosperující krajinou s množstvím malebných soběstačných vesniček roztroušených mezi lesy a poli. Ve 20. století ale tento historický ráz kulturní krajiny hrubě narušil pobyt tří armád - nejprve československé, pak německé a nakonec sovětské. Geopark Ralsko se teď snaží vrátit do oblasti život.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Geopark Ralsko

Štítky ČR, příroda, pěstování, historie, ovoce, Ralsko, okres Česká Lípa, alej, strom, VLS ČR, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V geoparku Ralsko na Českolipsku připravují výsadbu další Aleje vzpomínek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.