Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

LISTOPAD 1989: Do Liberce Sametová revoluce dorazila až o den později

Zatímco v Praze proběhl zásah na Národní třídě a události rychle nabíraly na síle, v Liberci panoval 17. listopadu klid. O tom, co se děje, se první Liberečáci dozvěděli až o den později, kdy na sever Čech dorazil režisér Petr Palouš a místo představení se řešilo, co se v hlavním městě děje. A pak už se události daly do pohybu i ve městě pod Ještědem.

Sedmnáctý listopad tak byl v Liberci úplně obyčejným dnem. Noviny Vpřed informovaly o výročí roku 1939 a o událostech spojených s uzavřením vysokých škol. Jenže v Praze mezitím došlo k zásadní demonstraci a také tvrdému zásahu policie na Národní třídě.

Ani o den později se ale pod Ještědem zpočátku nedělo nic. V dobových novinách se o policejním zásahu prakticky nepsalo. Rudé právo věnovalo nejvíce prostoru spojenectví se Sovětským svazem. Titulek Přátelství pevné, hluboké mluví za vše. „Nic se nezměnilo, nemění a nezmění se na dějinném faktu, že generální linii naší zahraničněpolitické orientace je přátelství a spojenectví se Sovětským svazem. Dějiny naší republiky podaly důkaz o správnosti této orientace, o její životní oprávněnosti.“

O demonstraci studentů se ale přeci jenom také zmiňuje, ač jen kratším textem a s menším titulkem: „Už na Albertově a potom během pochodu se na transparentech a ve skandovaných pokřicích objevovala a postupně převládla hesla, která napadala představitele KSČ, vedoucí úlohu komunistické strany, požadovala zrušení milicí, demisi vlády, svobodné volby a podobně.“

Autor dále zmiňoval, že k udržení veřejného pořádku v centru města byli povoláni příslušníci Veřejné bezpečnosti. „Ověřovali totožnost účastníků demonstrace a kolem sta osob bylo předvedeno na místní oddělení VB. Ve 22 hodin byl ve středu města obnoven klid.“ Víc nic.

Jenže v sobotu 18. listopadu do Liberce přijíždí divadelní režisér Petr Palouš. V hlavním městě začíná stávka na vysokých školách došlo k shromáždění v Realistickém divadle, kde se řešila celostátní stávka. A právě Palouš o pražských událostech informuje v Liberci. Místo představení Obsluhoval jsem anglického krále se tak v Malém divadle četlo prohlášení pražských herců a studentů. Prohlášení se pak četlo i v přestávce opery hlavní liberecké scény a poté bylo jasno, že revoluce začíná i v Liberci.

V dalších dnech se ke stávce postupně začínají přidávat zaměstnanci a herci divadla, místo představení se mluví o současné situaci. Divadlo se tak stává revolučním centrem Liberce. Začátkem pracovního týdne se revoluční myšlenky šíří i na střední školy. většina jich v Liberci neučí a studenti se vydávají do ulic. Ve školách se beseduje, ke stávce se přidávají i vysokoškoláci.

V úterý 21. listopadu se zaplňuje i náměstí před radnicí. Původně ekologická manifestace spontánně přerůstá v akci na podporu studentů. Demonstrace se od té doby před radnicí schází každý den. Přírodu ale lidské snažení nezajímá, ve středu napadne sníh a způsobuje dopravní kalamitu. Herci přesto dál revoluci šíří mezi podniky po celém Liberecku.

Až poté se o revoluci ve velkém píše i v novinách. Na noviny se od té doby ráno stály před trafikami dlouhé fronty a kdo si nepospíšil, ten měl smůlu. Některé tituly novin se totiž vyprodaly během krátké chvíle. Lidé měli obrovský hlad po informacích a v některých denících se už začaly objevovat i "jiné informace", než ty o vedoucí úloze KSČ. To samozřejmě neplatilo o Rudém právu, které si i nadále udržovalo svůj tvrdý ideologický standard. Mezi progresivnější deníky patřilo tehdy zejména Svobodné slovo a také Mladá fronta. Po těchto titulech se v trafikách obvykle doslova zaprášilo.

V pondělí 27. listopadu začíná být jasno. Dochází ke změnám v ÚV KSČ, požadavky Občanského fora se začínají plnit. Před radnicí se schází na dvacet tisíc lidí, mnozí musí stát v přilehlých ulicích. Symbolicky se zastavuje doprava, ke stávce se přidává řada malých podniků.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv spolku G300, Milan Drahoňovský, Ladislav Ovsík

Štítky revoluce, Sametová revoluce, Liberec, listopad 1989, představení, Praha, stávka, Ještěd, Národní třída, Česko, demonstrace, KSČ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

LISTOPAD 1989: Do Liberce Sametová revoluce dorazila až o den později  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.