Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Frýdlantská základní škola má novou lezeckou stěnu. Poslouží žákům i sportovním oddílům

Město Frýdlant nechalo vybudovat speciální lezeckou stěnu pro trénink horolezců v tělocvičně základní školy v Husově ulici. Kromě výuky tělocviku poslouží v budoucnu i odborným oddílům a kroužkům, jejichž svěřenci budou na stěně moci trénovat pod vedením instruktora.

Stěna disponuje jednadvaceti bouldrovými cestami, které mají různé obtížnosti. Mohou na ní trénovat jak začátečníci, tak i pokročilejší sportovci. Pomocí imbusového klíče je možné jednotlivé chyty demontovat a postavit cesty nové. Informovala o tom Martina Petrášková, mluvčí Městského úřadu Frýdlant. 

„Lezeckou stěnu jsme nechali vybudovat po domluvě s členy horolezeckého oddílu ve Frýdlantu a umístili jsme ji do tělocvičny v základní škole Husova, která není doposud tolik využívána a ukázala se jako nejvhodnější. Stěna nabízí různé obtížnosti cest. Ty pro malé děti jsou nejjednodušší a nejkratší, následně se obtížnost zvyšuje. V jeden okamžik na ní může lézt najednou až 10 lidí,“ řekl místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Za vybudování stěny zaplatilo město zhruba 710 tisíc korun včetně DPH. Navíc je postavena tak, že při odborném vedení není nutné jistit lezce. „Přesto kvůli zvýšení bezpečnosti necháme doplnit jistící oka, aby si třeba i děti mohly vyzkoušet lezení ve větší výšce na obtížnějších trasách s jistícím lanem,“ dodal místostarosta Frýdlantu.

Malé mobilní části dopadové plochy, která je vysoká 30 centimetrů, lze využít i v rámci tělesné výchovy na jiné aktivity. S největší částí dopadové plochy ale není dovoleno z důvodu bezpečnosti pod stěnou manipulovat,“ upozornila Kateřina Korečková z investičního oddělení Městského úřadu Frýdlant.

Ohodnoť článek

Štítky Liberecko, Frýdlant, horolezectví, tělocvik, sport, lezecká stěna, základní škola, umělá stěna, Jiří Stodůlka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdlantská základní škola má novou lezeckou stěnu. Poslouží žákům i sportovním oddílům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.