Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Divočáky bude Jablonec regulovat lovem i odchytovou klecí. Té se mají lidé vyhnout

V lesích kolem Jablonce se přemnožili divočáci. Město od prosince zakázalo na noc vstup do některých lesů v okolí, kde bude probíhat odlov přemnožené zvěře. Radnice zakoupila také odchytovou klec, kterou už myslivci umístili.

Odchytovou klec koupilo statutární město Jablonec nad Nisou ze svého rozpočtu a zapůjčilo ji myslivecké organizaci, která vytipovala vhodné místo pro její umístění. „Klec už je na svém místě a nyní je nutné vyčkat, než si na ni divoká prasata zvyknou. Hlídat ji a pohyb kolem ní bude kamera, připojená na centrální dispečink městské policie,“ uvedl jablonecký primátor Miloš Vele (ODS).

Cesta, na které klec je, je z obou stran uzavřená, závory jsou zamčené a vstup na ni je přísně zakázaný automobilům i chodcům. „Důrazně proto žádáme obyvatele, pokud na klec náhodou narazí, aby se jí vyhnuli a zvířata neplašili. Maří tak práci myslivců,“ apeluje primátor na veřejnost.

Od prvního prosince se pak na noc uzavřou lesy v části honitby Rádlo, a to konkrétně v oblasti Srnčího dolu a Prosečského hřebene vždy od 18 do 6 hodin následujícího dne. „Počítáme také s několika celodenními uzavírkami lesů v době, kdy bude probíhat společný lov či naháňka,“ uvedla Petra Němečková z oddělení životního prostředí a státní památkové péče jabloneckého magistrátu.

Celodenní uzavírka lesů proběhne o víkendu od 9 do 12. prosince, o vánočních svátcích od 25. do 28. prosince a od 13. do 16. ledna. Myslivci tím chtějí zajistit klid pro zvěř a tím minimalizovat migraci zvěře mezi honitbami, což usnadní její lov. „Podstatným důvodem uzavření lesů je samozřejmě bezpečnost veřejnosti v době odlovu. Nechoďte proto ve vyznačených termínech do lesů a dbejte důsledně upozornění na informačních tabulkách. Je to ve vašem zájmu,“ uzavřel Vele.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jablonec

Štítky jablonec, lesy, divočáci, myslivci, zákaz vstupu, odchytová klec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divočáky bude Jablonec regulovat lovem i odchytovou klecí. Té se mají lidé vyhnout  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.