Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nevšední posezení u ohně. Islandský architekt postavil se studenty TUL dřevěnou stavbu u kolejí v Harcově

Na cestě mezi kolejemi liberecké univerzity v Harcově a kampusem nově narazíme na neobvyklou dřevěnou stavbu. Ta je dílem skandinávského architekta Dagura Eggertssona a studentů fakulty umění a architektury. Kruhová stavba nabízí propojení s okolní přírodou a příjemné posezení u ohniště, které je uprostřed.

„Dagur Eggertsson dorazil na FUA na přelomu září a října s přednáškou „Nordic Wood“ a zároveň vedl spolu s doktorandem FUA Janem Tyrpeklem čtyřdenní workshop, během nějž kruhový objekt vznikl. Do workshopu založeném na principu „design and bulit“ se zapojilo deset studentů včetně zahraničních napříč fakultními katedrami a ročníky,“ uvedl Adam Pluhař na webu univerzitního zpravodaje. 

Stavba se nachází v rokli pod ocelovou lávkou. Cílem bylo vytvořit místo setkávání, které poskytne možnost příjemně strávit volný čas. Studenti ji společně navrhli a postavili. Kruhový objekt má v průměru čtyři metry a je postaven ze 26 svislých čtyřmetrových latí. V mezerách jsou umístěna prkna, která poslouží jako sezení až patnácti lidem.

Týmová mezinárodní spolupráce

Dagur Eggertsson založil spolu se Sami Rintalou architektonické studio, jež se kromě architektury a urbanismu věnuje také designu nábytku a site-specific tvorbě ve veřejném prostoru. Stavby vždy citlivě reagují na prostředí, pro které stavby vznikají. A architekti dávají důraz na udržitelnost.

„Objekt je dobře viditelný z hlavní cesty směrem od přehrady, stejně jako z lávky samotné, kde vynikne kruhový půdorys. Přísná geometrická forma kontrastuje s okolní přírodou, která zároveň návštěvníkům nabízí co největší pospolitost,“ popsal Pluhař.

„Na těchto workshopech si studenti architektury v malém měřítku osvojí klíčové dovednosti, které běžná ateliérová projekční tvorba na papíře" neumí často zprostředkovat: management projekčního a realizačního týmu i stavby, povolovací procesy, logistické zajištění stavby, organizace staveniště, schopnost týmové spolupráce a komunikace, rozpočet stavby a cash-flow, manuální řemeslné dovednosti nebo diskusi nad společenskou rolí architekta. Přestože se jedná o realizaci relativně malého měřítka, takovýto způsob uvažování a práce je extrémně komplexní,“ uvedl děkan FUA Osamu Okamura.

Na FUA pravidelně přednášejí inspirativní osobnosti v oboru, během semestru je to každý týden. „Minimálně jednou za měsíc zveme hosta ze zahraničí,“ dodala proděkanka Blanka Kirchner.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Bokr | Zdroj TUL

Štítky Liberec, technická univerzita, umění, architektura, vzdělání, stavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dřevěná stavba okolo ohně. Takhle blízko. Výbornej nápad. Až to blafne, lidi začnou zmatkovat, netrefí se mezi laťky při úprku, popadají nazpátek do ohniště a rázem je to v plamenech celý. Krásná vatra. A bude po architektech a konečně klid.

Středa, 23. listopadu 2022, 16:22Odpovědět

Nevšední posezení u ohně. Islandský architekt postavil se studenty TUL dřevěnou stavbu u kolejí v Harcově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.