Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberec odkoupí pozemky pod bývalou lanovkou na Ještěd. Schválili to zastupitelé

Liberecké zastupitelstvo na čtvrtečním jednání jednomyslně schválilo záměr vykoupení pozemků pod bývalou lanovou dráhou na Ještěd. České dráhy nyní začnou prodej pozemku Liberci připravovat.

Záměr odkupu pozemků prošel bez sebemenšího problému, z 38 zastupitelů jich pro bylo 36, dva nehlasovali. To znamená, že vedení Liberce se nyní obrátí na České dráhy s žádostí, že oficiálně chce pozemky odkoupit. České dráhy zahájí přípravné práce spočívající ve shromáždění veškerých podkladů prodeje – tedy projektové dokumentace objektů a zařízení nebo znalecké posudky.

Za jakou částku Liberec pozemky odkoupí, to jasné není, ve schváleném záměru se o žádné částce nemluví. Podle odhadu náměstka generálního ředitele a člena představenstva ČD Jiřího Ješety by mělo jít o nižší desítky milionů. Dráhy už lanovku provozovat nechtěly. „Priority Českých drah jsou nyní v provozování vlaků,“ vysvětlil již dříve Ješeta.

Právě proto chtěl pozemky Liberec, který jinak vlastní pozemky kolem bývalé lanovky. „Město Liberec je vlastníkem všech pozemků v oblasti Ještědského areálu a rádi bychom si i do budoucna uchovali kontrolu nad jeho dalším rozvojem,“ uvedl primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Město nyní bude chtít vykoupit pozemky, které vedou od horní stanice lanovky pod lany až k dolní stanici lanovky. Na Ještěd by pak měla vést lanovka zcela nová. Jaká lanovka nakonec bude na Ještědu jezdit, není jasné. Variant je hned několik. Možná je obnova na původním půdorysu se dvěma velkými kabinami, ale i průběžná, která vede například na Sněžku. To bude předmětem dalších jednání.

Diskutuje se také o prodloužení lanovky zhruba o 800 metrů ke konečné tramvajové trati v Horním Hanychově. Podle Zámečníka už proto město připravuje změnu územního plánu. Náklady na obnovu lanovky se předběžně odhadují na minimálně čtvrt miliardy korun.

Zastupitelé města letos v červnu schválili podnět ke změně územního plánu, aby bylo možné lanovku prodloužit ke konečné tramvaje. „To bude trvat zhruba tři čtvrtě roku, než se změní územní plán," odhadl tehdy Zámečník.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto České dráhy

Štítky lanovka, ještěd, liberec, české dráhy, odkup pozemků

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Volek

Takže lanovka bude skoro až k radnici, k tomu rekonstrukce bazénu a pět tisíc nových bytů. Aspoň to všechno slibovali před volbami.

Pátek, 25. listopadu 2022, 09:33Odpovědět

Petr Ruprecht

Bude si ten zámečnický mistr hrát dál na super podnikatele? Nechte lanovku opravit tak, aby splňovala současné standardy (a jde to!), a nebo táhněte do prdele s těmahle ptákovinama! Všichni od drah a z party, co tam dělali (museli skončit, a už se nejspíš nikdy nevrátí), znali příčiny pádu lanovky bez ohledu na to, jak dopadne vyšetřování, a měli dokonce i představu o nákladech na znovuzprovoznění (úmyslně si to číslo nechám pro sebe). Jen tenhle vypatlanej předseda od semaforů dál sere moudra kolem sebe. Liberec je bez přehrady na několik let a s tímhle kokotem i bez lanovky na několik let. A brzo i bez bazénu. A zbytek hovádek na radnici ho ještě podporuje. Holt koalice po volbách :-D

Čtvrtek, 24. listopadu 2022, 19:14Odpovědět

Liberec odkoupí pozemky pod bývalou lanovkou na Ještěd. Schválili to zastupitelé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.