Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Jablonci nad Nisou zřídí po vzoru Liberce kancelář architektury města

V Jablonci nad Nisou zřídí po vzoru sousedního Liberce kancelář architektury města. Poslední čtyři roky měla radnice jednoho externího architekta, ukázalo se ale, že to nestačí. Zřízení samostatného oddělení bylo jedním z bodů programového prohlášení současného vedení města, řekl náměstek primátora pro rozvoj a digitalizaci Jakub Chuchlík (Piráti), do jehož gesce bude kancelář spadat.

Kancelář bude mít jednoho vedoucího a dva odborné referenty, na všechna místa připravuje magistrát výběrová řízení. „Kancelář architektury města doplní zkušený tým úředníků odboru investic o kreativní odborný pohled na podobu města," doplnil Chuchlík. Od jejího vzniku si slibuje vytvoření urbanistické a architektonické koncepce města, ale také zkvalitnění přípravy zadání projektů a promyšlené drobné zásahy a zlepšení veřejného prostoru.

„Impulsem pro vytvoření takového pracoviště byla jak čtyřletá zkušenost s rozsahem práce jednoho externího městského architekta, tak příklad jiných měst, kde činnost obdobné kanceláře přinesla pozitivní výsledky," řekl náměstek. Věří, že se díky kanceláři architektury města bude dařit příprava a organizace architektonických soutěží, a že takto připravované projekty budou mít pak hladší průběh.

V prosinci chce magistrát vyhlásit výběrové řízení na dva referenty a vedoucího oddělení. „Vzděláním by to měli být architekti. Současný městský architekt by měl být součástí týmu zatím externě. Jedním z bodů funkční náplně nového oddělení bude také spolupráce s fakultou architektury Technické univerzity v Liberci," dodal Chuchlík. Připustil, že získat kvalifikované lidi z oboru nebude jednoduché, pracovat ale mohou podle něj i na částečný úvazek.

Nejde přitom o jediná místa, o která se tým jablonecké radnice po volbách rozroste. „Také na humanitní odbor přibylo jedno tabulkové místo, které je připraveno pro manažera cestovního ruchu. I to byla jedna z věcí, kterou jsme měli v programovém prohlášení," řekla náměstkyně pro oblast humanitní Jana Hamplová (Starostové pro Liberecký kraj). Cílem je podle ní rozvoj cestovního ruchu ve městě a služeb pro turisty. Spolupracovat chce Jablonec i s Libereckým krajem v rámci projektu Křišťálové údolí (Crystal Valley).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky ČR, správa, architektura, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci nad Nisou zřídí po vzoru Liberce kancelář architektury města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.