Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Místo bývalé Hutě má být parkoviště. Žádost měla jít rovnou do koše, kritizuje opozice

Opozice v Liberci kritizuje, že město prodává pozemky u promenádní Masarykovy ulice společnosti, kterou vlastní firma z daňového ráje. Uskupení Liberec otevřený lidem (LOL) v tiskové zprávě uvedlo, že by s takovými společnostmi radnice vůbec neměla jednat. Transakci za 1,7 milionu korun ve čtvrtek schválilo zastupitelstvo města. Náměstek primátora Adama Lenert (ANO) uvedl, že se podnětem opozice budou zabývat v rámci připravované změny interního předpisu, který stanovuje podmínky prodejů pozemků města.

„Samozřejmě se chceme podívat i na to, jestli můžeme nějak ovlivňovat vlastníky. Ale předem říkám, že to musím zkonzultovat s právníky, jestli město má vůbec tuto možnost," řekl Lenert.

Prodej více než 400 metrů čtverečních v místě bývalé diskotéky Ďábelská Huť společnosti Real 3 kritizovali zástupci opozice i na čtvrtečním zastupitelstvu. „Předně, ta žádost o prodej pozemku měla jít rovnou do koše," řekl opoziční zastupitel za LOL Jindřich Felcman. Jediným akcionářem společnosti Real 3 je podle něj firma BELOMENDO LIMITED registrovaná na adrese v kyperském hlavním městě. „Tedy společnost zapsaná v kyperském daňovém ráji. Opravdu by mělo město jednat se společnostmi, které záměrně skrývají své vlastníky, vyhýbají se daním a poskytují možnost schovávat peníze získané z kriminální činnosti?" doplnil Felcman.

Konečnými vlastníky Real 3 jsou Petr Syrovátko a Jiří Urban, majitelé liberecké stavební společnosti Syner group. Tato informace se dá podle mluvčího Syneru Ondřeje Paclta dohledat z veřejných zdrojů. „Jde o nastavený byznys model, kde nikdo nic neskrývá a kdy je dnes pro transparentní financování účelových developerských společností tento model obvyklý. Real 3 je česká akciová společnost, tedy daňový poplatník v ČR, který již dříve vlastnil vedlejší parcelu, takže logicky projevil zájem o konsolidaci se sousedním pozemkem," uvedl Paclt.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, správa, reality, Liberec, firmy, Syner Group

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo bývalé Hutě má být parkoviště. Žádost měla jít rovnou do koše, kritizuje opozice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.