Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Studentka z Liberce navrhla aplikaci, jež má Vietnamcům ulehčit kontakt s lékaři

Aplikaci, která má Vietnamcům pomoci odstranit jazykovou bariéru při kontaktu s lékaři, navrhla studentka fakulty umění a architektury liberecké univerzity Ha Vu Thu. Uspěla s ní v soutěži start-upů, kterou tato škola uspořádala poosmé. Informoval o tom mluvčí univerzity Radek Pirkl.

Aplikace nazvaná Vietmed vychází z faktu, že v České republice žije přibližně 60 000 lidí vietnamské národnosti. „Přestože si většina Vietnamců v České republice platí zdravotní pojištění, spousta jich ho nevyužívá, a to buď kvůli jazykové bariéře, nebo pro časovou náročnost. Jsou to důvody, proč nejdou k doktorovi,“ uvedla studentka Ha Vu Thu. Právě to chce změnit. Aplikace bude spolupracovat s vietnamskými lékaři, kteří on-line poradí nebo pacienta objednají ke specialistovi. Nabízet bude i tlumočníky pro usnadnění kontaktu s českými lékaři.

Aplikace zatím není funkční. „Zhruba do roka bych chtěla, aby vznikla první verze. Rodiny z vietnamské komunity mají o aplikaci zájem, byla by pro ně velkou pomocí,“ dodala Ha Vu Thu.

V univerzitní soutěži uspěly ještě tři jiné projekty. Jeden z nich je zaměřený na luxusní autorské šperky vyráběné pomocí nanotechnologie z nepotřebného plastového odpadu. „Jsme jediní, kdo při zpracování plastového odpadu používá nanotechnologie. Díky nim mají vyrobené šperky unikátní vzhled a každý je originál," uvedla designérka týmu a doktorandka na univerzitě Jaroslava Frajová.

Oceněný byl i projekt na vytváření a prodej sad součástek logicky řízených mikropočítačem micro:bit, které dítěti umožní sestavit auto, robota nebo třeba meteostanici. „Nabízíme dětem výuku zábavnou formou, aniž by jim museli pomáhat rodiče, a to prostřednictvím kvalitní metodiky v českém jazyce s teoretickým i praktickým základem a návody pro sestavení úloh různé obtížnosti. Zaměřují se na rozvoj informatického myšlení a digitální gramotnosti, tedy nezbytných kompetencí pro uplatnění na budoucím pracovním trhu a ve stále automatizovanějším průmyslu,“ uvedla studentka Šárka Nevšímalová.

Na děti je zaměřený také start-up nazvaný Voskoffka, jehož základem je výroba modelíny ze stoprocentního včelího vosku. „Děti rády modelují. Jenže klasická modelína může mastit, vysychat a drolit se a po čase končí v odpadu. Protože pracuji se včelím voskem, napadlo mě použít k modelování právě tento přírodní, netoxický a stoprocentně recyklovatelný včelí produkt. Modeluje se z něj výborně," řekla studentka Drahomíra Hájková.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Plešinger

Štítky ČR, Vietnam, školy, věda, zdraví, počítače, vysoké, Liberec, technická univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studentka z Liberce navrhla aplikaci, jež má Vietnamcům ulehčit kontakt s lékaři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.