Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dřevěná palice na odkládání i výrobu čepců je exponátem měsíce muzea v Turnově

Dřevěné hlavy, kterým se lidově říkalo palice, sloužily v minulosti pro odkládání čepců a také byly velkým pomocníkem při jejich výrobě. Prosincovým exponátem měsíce v Muzeu Českého ráje v Turnově se stala palice z druhé poloviny 19. století.

Palice byly dřevěné, ale i keramické. „Sloužily ke stavění čepců, popřípadě na vázání složitých úvazů šátků. Tvrdé, tzv. německé čepce vycházely z městských předloh a největší obliby nabyly v 18. století. Byly ušity z pruhu brokátu nebo sametu, vzadu se vsazeným dýnkem. Lícní strana čepců byla pošita zlatými či stříbrnými krajkami nebo celá pokryta zlatou nebo stříbrnou reliéfní výšivkou doplněnou skleněnými kameny,“ uvedl v tiskové zprávě Jan Mikulička, mluvčí krajského úřadu.

Dřevěné palice byly dílem zručných truhlářů. Vyráběli je z měkkého i tvrdého dřeva a pomocí dláta a řezbářského nože jim dávali podobu. Vyřezávali je na objednávku, mnohdy pod jejich rukama vznikala opravdu umělecká díla.

Turnovská palice byla vyřezána z tvrdého dřeva a její obličejová část je detailně propracovaná. „Jedno ucho zdobí vyřezaná náušnice, na krku je zdobená reliéfem článkového náhrdelníku. Vlnovkou a rovnými vrypy je vyznačen dekolt. Jedná se o práci z druhé poloviny 19. století,“ doplnil Mikulička.

Na výstavách lidových oděvů obdivujeme především umění výšivky, zajímáme se o nejrůznější části či vrstvy krojů, odborníci nám odhalují jejich funkci. S jejich přípravou však byla spousta práce, takže bylo třeba je co nejšetrněji ukládat. Na palicích v Muzeu Českého ráje můžeme vidět, že i tady, v případě pomůcky, se jednalo o krásnou řemeslnou práci hodnou obdivu,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Do sbírek turnovského muzea přibyla první palice na konci 19. století v souvislosti se shromažďováním exponátů na Národopisnou výstavu českoslovanskou, která se konala v Praze roku 1895. Další dvě palice získalo muzeum v posledních letech. „Jednu darem, druhou v roce 2016 zakoupilo od turnovského občana a velkého příznivce muzea pana Jana Sajíce. Ten ji zdědil po své matce Zdeňce Sajícové, rozené Křepinské, která byla po vzniku Československa nadšenou sběratelkou a velkou popularizátorkou turnovského lidového oděvu,“ uzavřel mluvčí.

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva

Štítky Liberecký kraj, turnov, muzeum, historie, výstava, exponát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dřevěná palice na odkládání i výrobu čepců je exponátem měsíce muzea v Turnově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.