Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberec zdraží poplatek za svoz odpadů. Lidé nově zaplatí o deset korun za měsíc více

Město Liberec od příštího roku o něco zvedne poplatek za svoz odpadu. Zatímco dosud Liberečáci platí 60 korun za měsíc, nově to bude korun 70, ročně si tak připlatí 120 korun.

Svoz odpadů v Liberci zajišťuje společnost FCC a ta musí kvůli inflaci a vyšším cenám energií zdražit zhruba o čtrnáct procent. Zatímco letos Liberec za odpady FCC zaplatil 136 milionů korun, v příštím roce to bude 155 milionů.

I přes zdražení bude ale město i nadále svoz odpadů částečně dotovat, jde o několik milionů korun ročně. „Rozhodně není naším cílem Liberečany zatěžovat v současné náročné ekonomické situaci jakýmkoliv nefér zvyšováním poplatků. V tomto případě se ale Rada města rozhodla hledat řešení, jak zdražení ze strany FCC, ale například i spalovny, která odpady likviduje, alespoň částečně vyrovnat,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek primátora pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby Jiří Janďourek (Starostové pro LK).

Radnice to ilustruje na příkladu svozu obyčejných černých popelnic na směsný odpad. Náklady na jejich svoz příští rok stoupnou ze 77 na 89 milionů. Na poplatcích od občanů ale město letos vybere pouze 64 milionů.

Pokud by ale město poplatek nezvýšilo, muselo by omezit služby, na které jsou lidé zvyklí. „V takovém případě by se pochopitelně snížil celkový objem odpadů, který musíme na území města svážet a likvidovat. Rozhodně nechceme a nebudeme snižovat úroveň a kvalitu služby, kterou v rámci svozu a likvidace odpadů Liberečanům zajišťujeme. Naopak,“ řekl primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

Zvýšení poplatku za svoz odpadů ještě bude na prosincovém zasedání schvalovat zastupitelstvo města.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky poplatek, odpady, svoz odpadů, popelnice, liberec, fcc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec zdraží poplatek za svoz odpadů. Lidé nově zaplatí o deset korun za měsíc více  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.