Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberec pro příští rok plánuje výdaje přes tři miliardy korun. Nejvyšší investicí bude rekonstrukce Uranu

Liberec v návrhu rozpočtu pro příští rok plánuje výdaje přes 3,13 miliardy korun, což je skoro o 600 milionů korun víc než letos. Očekává i zhruba o 450 milionů vyšší příjmy, přes 2,74 miliardy korun. Růst na příjmové i výdajové stránce je daný inflací, řekl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Schodek mezi výdaji a příjmy pokryje radnice z peněz, které jí zůstanou na účtech po letošním roce. Rozpočet budou zastupitelé města schvalovat příští týden ve čtvrtek.

V návrhu rozpočtu podle primátora počítají s tím, že na běžný provoz magistrátu a všech svých organizací vydají přes 2,5 miliardy korun. Jsou v tom započítané i zvýšené výdaje na energie. Zámečník uvedl, že v krajním případě očekávali nárůst z letošních 200 na 600 milionů, díky vládou stanovených maximálních cen pro odběratele to bude zhruba 400 milionů, tedy dvakrát více než letos.

„Co se týká kapitálových výdajů, což znamená investice, tak se pohybují kolem půl miliardy korun," uvedl Zámečník. Největší investicí města by měla být rekonstrukce úřednické budovy Uran, na ni je v návrhu rozpočtu vyčleněno přes 80 milionů korun.

Z organizací města by nejvíce peněz měl dostat dopravní podnik, přes 478 milionů korun. Oproti letošnímu roku to je o 129 milionů více. Nárůst je daný i tím, že město nechce příští rok zdražovat jízdné. „Dá se říci, že zhruba 80 procenty město dotuje občanům každou jízdenku," dodal primátor.

U technických služeb se podle návrhu rozpočtu počítá oproti letošnímu roku s nárůstem příspěvku města o 30 milionů na více než 256 milionů, u divadla F. X. Šaldy ze 104,5 milionu na více než 151 milionů, u základních škol ze 105,9 milionu na více než 147 milionů a třeba u Komunitního střediska Kontakt zhruba z osmi milionů skorona 24 milionů. Trojnásobný nárůst u Kontaktu je daný tím, že tato organizace začne příští rok provozovat Liebiegův palác, který je po přestavbě na komunitní centrum za více než čtvrt miliardy korun.

Příspěvek města na provoz bazénu by podle návrhu rozpočtu měl stoupnout ze 45 milionů téměř na 64 milionů. Výrazně více zaplatí město i za likvidaci komunálního odpadu. Společnost FCC, která má v Liberci na starost svoz odpadu, dostane letos od města 122,6 milionu korun. V návrhu rozpočtu města pro příští rok je pro FCC uvedená částka bezmála 141 milionů. Nárůst výdajů v odpadovém hospodářství možná částečně zaplatí obyvatelé města, ve čtvrtek budou zastupitelé rozhodovat i o tom, zda zvýší roční poplatek na 840 korun. V případě schválení každý obyvatel pátého největšího města v zemi tak zaplatí za likvidaci směsného komunálního odpadu o 120 korun více než letos.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, hospodářství, správa, rozpočet, Liberec, 2023

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec pro příští rok plánuje výdaje přes tři miliardy korun. Nejvyšší investicí bude rekonstrukce Uranu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.