Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Ještědu zahajují sezonu. O víkendu se přidá Rokytnice i další střediska

Za umělého osvětlení začne ve čtvrtek večer v Libereckém kraji sezona pro příznivce sjezdového lyžování. Večerním lyžováním na 1,5 kilometru dlouhé sjezdovce Nová Skalka provoz zahájí Ještěd v Liberci a v dalších dnech se přidají další skiareály v Jizerských horách a západní části Krkonoš. Do hor mohou vyrazit i běžkaři, upravené stopy mají také v libereckém areálu ve Vesci.

Ještěd do sezony vstupuje bez klasických pokladen, skipasy je možné pořídit buď on-line, nebo v samoobslužné pokladně v areálu. Základní ceny skipasů jsou sice vyšší než loni, skutečná cena ale může být znatelně nižší. Například na tento víkend stojí jednodenní jízdenka pro dospělého 850 korun, při on-line nákupu zaplatí lyžař 570 korun. V areálu bude zatím v provozu páteřní sjezdovka Nová Skalka. „Sněhu je dostatek pro celou šíři sjezdovky, leží tam okolo půl metru sněhu, převážně technického. Podmínky jsou velmi dobré," řekl ředitel skiareálu Jakub Hanuš.

Ještěd bude v provozu každý den, stejně jako skiareál v krkonošském Harrachově. „Začínáme v sobotu," řekl za areál Vlastislav Fejkl. Dostupná bude podle něj zatím lanová dráha v centru s červenou sjezdovkou dlouhou bezmála dva kilometry. Harrachov nenabízí lyžařům celodenní jízdenku, podle Fejkla o ní není moc velký zájem. Nejdelší na den je tak pětihodinová s cenou 840 korun pro dospělého lyžaře ve vedlejší sezoně.

Zatím jen na sobotu a neděli se otevře největší středisko kraje, jež je v krkonošské Rokytnici nad Jizerou. V provozu bude lanová dráha Horní Domky, vlek Kaprun II a k nim přilehlé sjezdovky, bezmála dva kilometry tratí. „Se sněhem to není žádná hitparáda. Sněžilo všude jinde než v Rokytnici a za týden připadlo jen asi deset centimetrů. Mrzne alespoň, tak intenzivně zasněžujeme," řekl ředitel rokytnického skiareálu Vít Pražák. Na sobotní zahájení sezony láká areál s cenou za celodenní skipas pro dospělého za 550 korun, za neděli zaplatí lyžaři 630 Kč. Každodenní provoz chce Rokytnice zahájit s počátkem vánočních svátků.

Zatím jen víkendový provoz chystají i další střediska v Libereckém kraji, krkonošské Benecko nebo jizerskohorská střediska Severák a Černá Říčka. V Rejdicích začne sezona v pátek. „Podle zájmu uvidíme, zda budeme v provozu i v pracovních dnech po neděli," uvedl majitel rejdického areálu Martin Martínek. Podmínky pro lyžování jsou podle něj velmi dobré, v areálu je zhruba půl metru sněhu.

Jizerskohorské areály na Tanvaldském Špičáku a Bedřichově zahájí provoz za týden, aby byly dobře připravené na vánoční prázdniny. „Chceme využít mrazivých teplot o víkendu k zasněžování," uvedl za areály Pavel Bažant.

Do hor mohou vyrazit i běžkaři, upravené stopy mají v Krkonoších i Jizerských horách. Přírodního sněhu je v horách podle údajů z meteorologických stanic až 40 centimetrů. Díky vydatnému pondělnímu sněžení jsou upravené stopy pro běžkaře také v areálu ve Vesci v Liberci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Skiareál Ještěd

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Liberecký kraj, ještěd, rokytnice, lyžování, sníh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Ještědu zahajují sezonu. O víkendu se přidá Rokytnice i další střediska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.