Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Automobilového a motocyklového závodníka Franze Liebiega připomínají snímky v Severočeském muzeu

Franz Liebieg byl liberecký závodník, který se řadí k jedněm z nejlepších regionálních závodníků druhé poloviny 20. let a 30. let minulého století. Tuto zajímavou a bohužel dnes již trochu zapomenutou osobnost připomínají dochované snímky ve sbírce Severočeského muzea.

„Rod Liebiegů po sobě zanechal v Liberci i na území Libereckého kraje mnoho stop. Od působení v textilním průmyslu přes mecenášství v kultuře, stavbu významných městských staveb a Liebiegova městečka až po nadšení pro automobily a závody automobilů. Je skvělé, že máme v muzeu dochovanou sbírku fotografií na toto téma,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Milovník sportu a zábavy

O Franzi Liebiegovi toho příliš nevíme. Narodil se někdy kolem roku 1895 a pravděpodobně patřil do druhé rodové větve okruhu rodiny textilních továrníků Liebiegů. Jisté ale je, že byl významným automobilovým a motocyklovým závodníkem. „Účastnil se soutěží do vrchu zejména na Záskalí, na Ještěd, v Lückendorfu a také motocyklových závodů na okruhu v Pavlovicích u Liberce. Absolvoval automobilová klání coby amatér, a to se značkou Amilcar Grand Sport, případně Amilcar Grand Prix, pro závody motocyklů využíval stroje značky Triumph ve třídě 350 ccm,“ uvedl v tiskové zprávě Jan Mikulička, mluvčí Libereckého kraje.

Za sportovními úspěchy se vydal i mimo kraj. Za zmínku stojí závod Ecce Homo ve Šternberku, kde Liebieg obsadil roku 1927 7. místo na motocyklu. „Účastnil se závodu také v roce 1929 či 1930 s Amilcarem, ve výsledcích ale nebyl uveden. Jel též Československou Tourist Trophy na Pradědském okruhu, kde v roce 1928 zvítězil ve své kategorii, opět s vozem Amilcar,“ dodal Mikulička.

V albu jsou kromě fotografií i novinové výstřižky

Album snímků zachycujících Liebiegovy sportovní úspěchy z let 1927 až 1937 je uloženo v Severočeském muzeu v Liberci. Dochovalo se z něj však jen torzo. Obsahuje 19 samostatně zabalených kartonů o rozměrech 43 x 30 centimetrů, které jsou po obvodu pozlacené a jsou na nich přilepeny snímky především se závodní tematikou. Celkem album nabízí 207 fotografií. „Lze mezi nimi najít výstřižky z dobového tisku. Některé snímky jsou opatřeny jednoduchou popiskou psanou ručně. Menší část snímků pochází od známých fotografů, například z libereckých ateliérů Carla G. Springera nebo Richarda Krügera,“ doplnil krajský mluvčí.

„V příštích letech bychom rádi snímky nechali odborně sejmout z papírových kartonů, restaurovat a digitalizovat, aby se mohlo toto téma badatelsky i veřejnosti více otevřít, od čehož si slibujeme možnost rozšíření povědomí o zmíněném závodníkovi a přísunu nových, doplňujících informací k této osobnosti předválečného automobilismu na Liberecku,“ dodala Anna Dařbujanová, kurátorka sbírky historických fotografií ze Severočeského muzea.

Automobilové a motocyklové závody nebyly Liebiegovou jedinou zálibou. Hrál tenis na hřištích v Liberci a Hamru na jezeře, za lyžováním jezdil až do Rakouska. „Díky sportu a motorům se seznámil s Ernstem Mahlou, továrníkem ze Smržovky, který jezdil s vozem Mercedes, společně se účastnili několika závodů,“ sdělil Mikulička. Kromě toho měl v oblibě společenské události, znal se též s lidmi okolo uměleckého spolku Metznerbund.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, historie, muzeum, závody, automobily, motocykly, Franz Liebieg

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Automobilového a motocyklového závodníka Franze Liebiega připomínají snímky v Severočeském muzeu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.