Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jablonec má nový navigační systém. Co znamenají červené korálky v dlažbě?

Turisté v Jablonci se mohou po městě nově orientovat díky novému navigačnímu systému. Kromě jasně červených směrovek odkazujících na památky a další důležitá místa jej doplňují i červené korálky v dlažbě. Ty mají zaujmout především děti, aby se jim s rodiči po jabloneckých památkách lépe chodilo.

Zatím jde o testovací verzi, která je jen na malém území města. Vedení města chce vidět, zda bude funkční a zda ho má časem rozšířit. Návštěvníky provede od Domu Scheybalových v historickém jádru města, pěší zónou Komenského ulicí až k budově nové radnice, která letos slaví 90 let od postavení. 

„Nejsou to jen klasické směrovky, ale také typické jablonecké korálky zasazené přímo v dlažbě, kterých je na trase použito 120,“ vysvětluje Petr Vobořil, ředitel Kultury Jablonec, která trasu připravila.



Podle něj jde o nezpochybnitelný symbol Jablonce jako města skla a bižuterie, ale má i další význam. „Máme vyzkoušené, že jakmile si jich všimnou děti, spolehlivě je zaujmou a s radostí je následují až do cíle. Takže pro rodiny je to určitě příjemné zpestření jejich procházky,“ dodává Vobořil s tíím, že návštěvníci si mohou na začátku trasy vyzvednout v turistickém infocentru takzvaný quest - naučně-zábavnou hledačku, a po cestě odpovídat na otázky.

Navigační systém navíc doplňují dvojtabulky přímo na domech se zajímavými informacemi z historického a architektonického hlediska. Zastavení je zatím celkem sedm. „Aby návštěvník domy neminul, směřují k nim speciální kostky v dlažbě se šipkou odkazující na dům na trase,“ doplnila mluvčí radnice Jana Fričová.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jablonec

Štítky jablonec, navigační systém, korálky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec má nový navigační systém. Co znamenají červené korálky v dlažbě?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.