Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Co (ne)patří do krmítek? Ornitologové radí, jak ptáky v zimě správně přikrmovat

V zimních měsících se mnoho lidí snaží přilepšit ptákům, kteří v tomto chladném období hůře shánějí potravu. Malí opeřenci tak vděčně přilétají ke krmítkům a nám se naskytne příležitost pozorovat nejrůznější druhy. Ornitologové radí, co do krmítek patří a upozorňují na možná rizika spojená s nesprávným přikrmováním.

„Pozorování ptáků na krmítku je skvělá možnost zjistit, jak se jednotlivé druhy ptáků chovají, jak vypadají a kolik jich na krmítko létá. Pokud se rozhodneme přikrmovat a budeme se držet několika zásad, můžeme ptákům navštěvujícím krmítka přikrmováním pomoci. Musíme mít ale na paměti, že umístěním krmítka na svou zahradu, balkon či parapet na sebe bereme zodpovědnost a ptákům můžeme v případě nesprávného krmení paradoxně ublížit,“ upozorňuje Ondřej Belfín z České společnosti ornitologické.

Sýkorky, vrabci, brhlíci, hrdličky i strakapoudi. Naše krmítka v zimě navštěvuje nemalé množství ptáků, kteří u nás přes zimu zůstávají. Ti se živí především rostlinnou stravou, která zahrnuje semínka, bobule a další plody. Oblíbená jsou především slunečnicová semena. „Vrabci nebo hrdličky uvítají také obilná zrna jako oves, proso a pšenici. Když ponecháme několik jablek na stromě, budou nám vděční kosi a kvíčaly, a budeme-li mít štěstí, dočkáme se i pestrých severských návštěvníků – brkoslavů severních,“ uvedla Dita Hořáková z ČSO.

Tukovou směs v podobě lojových koulí ocení strakapoudi, sýkory a brhlíci. „Lojové koule umisťujeme do krmítek bez sítěk, které jsou zbytečným jednorázovým plastem. Po spadnutí je mohou sežrat psi nebo ježci,“ vysvětlila Hořáková.

Krmítko není popelnice, zdůrazňují ornitologové

V krmítku by se rozhodně neměly objevit kuchyňské zbytky, tedy žádná sladká, slaná ani kořeněná nebo dokonce zkažená jídla. Pro ptáky představují velké nebezpečí. „Ptákům způsobují těžké zažívací potíže a leckdy i smrt. Z kuchyně ale můžeme použít ovesné vločky, strouhanku z nesoleného pečiva, strouhanou mrkev, vařenou rýži či vařené brambory,“ doporučuje Hořáková.

Ptákům nesvědčí ani překrmování. Pokud krmítko nebude celý den naplněné, neublíží jim to. Ba naopak – z krmítka je nutné odstraňovat zbytky potravy a trusu a alespoň jednou týdně jej pořádně vyčistit, předejdeme tak šíření šíření ptačích chorob. Více informací o správném přikrmování najdou zájemci na webu ptacihodinka.cz.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com | Zdroj ČSO

Štítky zima, přikrmování, ptáci, ornitologové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co (ne)patří do krmítek? Ornitologové radí, jak ptáky v zimě správně přikrmovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.