Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Prezident Zeman předal vdově po zemřelém hasiči medaili Za hrdinství. Jsou chvíle, kdy bych ji raději neudělil, řekl

Vdova po zemřelém dobrovolném hasiči Janu Dvořákovi ve středu na Pražském hradě převzala medaili Za hrdinství, kterou mu udělil prezident Miloš Zeman. Dvořák zemřel loni na konci listopadu při likvidaci požáru v Novém Boru. Vyznamenání Dvořákovi Zeman udělil v řádový den 1. ledna za hrdinství při záchraně lidských životů a značných materiálních hodnost s nasazením vlastního života.

„Jsou chvíle, kdy bych medaili Za hrdinství raději neudělil," řekl Miloš Zeman vdově. Popřál ji, aby ji radost z dítěte, které se jí zanedlouho narodí, alespoň částečně vyrovnala smutek z úmrtí manžela. Ceremoniálu se zúčastnil i bratr hasiče Bořivoj Dvořák.

Devětatřicetiletý Dvořák zemřel 30. listopadu při likvidaci požáru roubeného domu. Zřítil se na něj strop, svým zraněním přes snahu zdravotníků podlehl. V domě zemřel i další člověk, zřejmě spolumajitel stavení. 

V souvislosti s tragickou událostí se obec Skalice u České Lípy rozhodla společně s místními hasiči na začátku prosince uspořádat finanční sbírku. Ta by měla pomoci nejbližší rodině zesnulého hasiče. Sbírka s názvem Vždycky s námi, Inžo, odkazuje na přezdívku hasiče, který absolvoval inženýrské vysokoškolské studium.

Sbírkový účet je veden jako transparentní účet a číslo účtu je 6386360339/0800. „Zasláním prostředků na náš sbírkový účet vyjadřujete svůj souhlas se zveřejněním vašeho jména a zaslané finanční částky," uvedl již dříve starosta obce Jiří Löffelmann.

Za posledních deset let v České republice přišlo o život při zásazích u požárů šest dobrovolných a tři profesionální hasiči.

Prezident může udělovat státní vyznamenání v tzv. řádové dny, které jsou 1. ledna a 28. října. Většinou je k tomu využíván říjnový státní svátek, kdy se tradičně koná ceremonie na Pražském hradě. Pro Zemana je dnešek posledním dnem, kdy může vyznamenání udělit. V březnu mu skončí jeho druhý mandát.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK/Roman Vondrouš

Štítky ČR, Zeman, hasiči, ocenění, prezident, hzs lk, skalice, požár roubenky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezident Zeman předal vdově po zemřelém hasiči medaili Za hrdinství. Jsou chvíle, kdy bych ji raději neudělil, řekl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.