Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ptačí hodinka láká stále více zájemců, zapojte se do sčítání opeřenců

Startuje pátý ročník tak zvané Ptačí hodinky. Sčítání ptáků na krmítku se odehraje 6. – 8. ledna a pod drobnohledem pozorovatelů se tak ocitnou kosi, vrabci, sýkorky, hrdličky, holubi a desítky a stovky dalších návštěvníků krmítek. Přidat se může každý.

Je to přitom velmi snadné. Stačí si vyhlédnout vhodné místo k pozorování, třeba krmítko na zahradě nebo na okně a hodinu pozorovat, jací ptáci přilétají. U každého z druhů pak zapsat vždy nejvyšší počet jedinců spatřených najednou, tedy když přiletí najednou tři sýkorky a za chvíli třeba pouze jedna, tak zapsat u druhu trojku. Pokud si třeba všimnete i kolem letícího druhu, který ale na krmítko neusedne, nevadí, můžete zaznamenat i jeho. Velmi důležitá je pro ornitology i informace o krmítcích, kam žádní ptáci nepřiletí. Jen díky tomu se dozvědí, kde ptáci skutečně jsou.

Potřebné formuláře i návody na poznávání druhů najdete na www.ptacihodinka.cz, kde se také odesílají výsledky vašeho pozorování. Současně se tady mnohé zájemci dozvědí o konkrétních druzích ptáků a mohou si vyzkoušet i kvízy.

Ptačí hodinku pořádá už pět let Česká společnost ornitologická. „Zájem o sčítání je mezi lidmi stoupající. Každý rok přibylo kolem devíti tisíc nových lidí. Naposledy se zapojilo přes třicet tisíc pozorovatelů,“ uvedla Věra Sychrová z ornitologické společnosti.

Zájem je zejména mezi ženami a rodinami, v trochu menším počtu se zapojují muži a v malé míře školy, což ale nejspíš ovlivňuje skutečnost, že se sčítá v pátek a o víkendu. „Pokud už v kolektivech někdo sčítání iniciuje, jsou to především lidé, kteří tam vedou kroužky nebo nějakou podobnou skupinu. Rádi bychom, aby se zapojilo více škol,“ popsal Ondřej Belfín, za organizátory Ptačí hodinky.  Lákají zájemce i na soutěž, ve které mohou vyhrát dokonce dalekohled.

S tužkou a papírem ke krmítku usedají devadesátníci, ale i děti kolem třinácti, čtrnácti let. Naopak nízká účast je lidí zhruba kolem dvaceti let, nejsilnější zastoupení je pak u třicátníků či čtyřicátníků.

„Jsme rádi, pokud se lidé ke sčítání vrací a doufáme, že to tak bude i do budoucna,“ podotýká Belfín.

Už nyní mohou ornitologové z údajů ledacos vyčíst. Například kde se který druh ptactva vyskytuje v největším zastoupení, jak migrují po naší republice, kde jakého druhu přibylo či ubylo.  Například v Libereckém kraji v roce 2022 podle výsledků sčítání létalo nejvíc sýkor koňader, následovala sýkora modřinka, dále vrabec polní a kos černý. Ostatně koňadry si v kraji drží prvenství už od začátku existence Ptačí hodinky.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ludmila Korešová

Štítky ptáci, sčítání, ornitologie, Liberecký kraj, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ptačí hodinka láká stále více zájemců, zapojte se do sčítání opeřenců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.