Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Rovensku připomenou hrdinství skupiny Antimony. V programu přiblíží osudy statečných výsadkářů

Osmdesát let letos uplyne od jedné z nejvýznamnějších událostí 2. světové války v Libereckém kraji. Od dopadení paradesantní skupiny Antimony na území Protektorátu Čechy a Morava. K této příležitosti se v sobotu 14. ledna uskuteční v Rovensku pod Troskami pietní akt s bohatým doprovodným programem, jehož cílem je připomenou nejen skupinu Antimony, ale i statečnost a nasazení místních lidí v tomto nelehkém období. Na počest statečných mužů přelétnou nad městečkem i armádní stíhací letouny.

Liberecký kraj ve spolupráci s městem Rovensko pod Troskami, Československou obcí legionářskou a Rotou Nazdar chystá na 14. ledna pietní akt s doprovodným programem, na kterém výsadkářům veřejnost i význační hosté vzdají hold. Zájemci se budou mít na co těšit, ať už se jedná o přelet Saab JAS-39 Gripen, přítomnost historika Eduarda Stehlíka, panelovou výstavu, kterou připravuje Československá obec legionářská, nebo expozici dobového operačního materiálu od Roty Nazdar,“ láká veřejnost mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla. Ke shlédnutí bude v sále městského úřadu v Rovensku také dokumentární film Vojtěcha Filčeva.

Protože máme množství fotografií i informací, připravili jsme venkovní panelovou výstavu, která bude na náměstí v Rovensku k vidění po dobu dvou měsíců. Přiblíží osudy příslušníků skupiny i jejich spolupracovníků,“ popsal Tomáš Pilvousek z Československé obce legionářské s tím, že by pak rádi výstavu poslali i do dalších měst v regionu. Členové Československé obce legionářské se na sobotní akci také představí v historických uniformách a s dobovými prapory Liberce, Mladé Boleslavi a s ústředním praporem Československé obce legionářské.

Přislíbena je také účast ministra vnitra Víta Rakušana nebo přidělence obrany britského velvyslanectví v Praze Jonathana Kitsona.

Všichni přítomní především ale vzdají čest nadporučíku Františku Závorkovi a svobodníku Lubomíru Jasínkovi ze skupiny Antimony, kteří 16. ledna 1943 v prostorách rovenské plovárny se slovy „živé nás nedostanete“ raději zvolili smrt pozřením kyanidu, než aby padli do rukou gestapa. Vzpomenou i na třetího ze skupiny, Stanislava Srazila, kterého gestapo dopadlo a on byl později popraven v Terezíně.

I proto bude rovenská plovárna jedním z míst, kam dojdou účastníci v rámci vzpomínkového pochodu. Věnce budou položeny také u městského úřadu a domu č.p. 84.

Pro zájemce bude též v nedaleké obci Veselá připravena od 10 do 13 hodin prohlídka školy, kde tehdejší řídící učitel Karel Hlaváček ukrýval významného odbojáře Vladimíra Krajiny.

Výsadek Antimony se skládal ze tří vojáků, Stanislava Srazila, Františka Závorky a Lubomíra Jasínka. Skupina měla za úkol především znovu navázat kontakt s Československým odbojem zdecimovaným během Heydrichiády. Kromě toho měli zprovoznit tři vysílačky a předat šifrovací klíč, dopis a peníze od Edvarda Beneše a generála Jana Sejgěje Ingra. Byli odhaleni a než by dopustili, aby Rovensko pod Troskami postihl stejný osud jako Lidice či Ležáky, raději spáchali sebevraždu polknutím kyanidových kapslí. Srazil už v té době v Rovensku nebyl, ukrýval se v nedaleké Horní Kalné. I jeho však gestapo  našlo a nakonec byl v dubnu 1994 popraven v Terezíně.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Liberecký kraj

Štítky Rovensko, gestapo, výročí, 2. světová válka, Antimony

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Rovensku připomenou hrdinství skupiny Antimony. V programu přiblíží osudy statečných výsadkářů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.