Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hrdinství trojice členů skupiny Antimony si v Rovensku připomněly stovky lidí

Osmdesát let letos uplyne od jedné z nejvýznamnějších událostí 2. světové války v Libereckém kraji. Od dopadení paradesantní skupiny Antimony na území Protektorátu Čechy a Morava, jehož výročí připadá právě na dnešek. K události totiž došlo v Rovensku pod Troskami 16. ledna 1943.

K této příležitosti se v sobotu 14. ledna uskutečnil v Rovensku pod Troskami pietní akt s bohatým doprovodným programem. Dozvědět se něco o hrdinských činech tří statečných mladých mužů, ale i lidé, kteří jim pomáhali, přišly o víkendu stovky zájemců. Na počest statečných mužů přelétly nad městečkem i armádní stíhací letouny.

Výsadek Antimony se skládal ze tří vojáků, Stanislava Srazila, Františka Závorky a Lubomíra Jasínka. Skupina měla za úkol především znovu navázat kontakt s Československým odbojem zdecimovaným během Heydrichiády. Kromě toho měli zprovoznit tři vysílačky a předat šifrovací klíč, dopis a peníze od Edvarda Beneše a generála Jana Sejgěje Ingra. Byli odhaleni a než by dopustili, aby Rovensko pod Troskami postihl stejný osud jako Lidice či Ležáky, raději spáchali sebevraždu polknutím kyanidových kapslí. Srazil už v té době v Rovensku nebyl, ukrýval se v nedaleké Horní Kalné. I jeho však gestapo  našlo a nakonec byl v dubnu 1994 popraven v Terezíně.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky pieta, paměť národa, Antimony, Rovensko pod Troskami, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Horal

Co si alespoň pohlídat překlepy a správně uvést rok.

Pondělí, 16. ledna 2023, 11:21Odpovědět

Hrdinství trojice členů skupiny Antimony si v Rovensku připomněly stovky lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.