Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Díky daním má kraj stovky milionů korun navíc. Investuje do oprav silnic nebo škol

Daňové příjmy loni přinesly kraji o více než osm set milionů korun víc, než čekal. Bezmála polovinu peněz zapojil už do rozpočtu na letošní rok, o rozdělení zbylé částky budou zastupitelé rozhodovat na konci ledna. Největší část peněz půjde na rekonstrukce a údržbu silnic. Miliony ale pošle i na projekty spojené s životním prostředím, opravami škol nebo přípravou nové silnice do průmyslové zóny v Liberci.

Tímto rozpočtovým opatřením začíná Liberecký kraj každý rok. „Peníze z hospodářského výsledku minulého roku jsou určeny především na opravy a investice do majetku kraje, krajských silnic a institucí. Podpoříme také obce a příspěvkové organizace, a to zejména v oblasti kultury a školství. Letos navyšujeme také dotační fond, a to o 34 milionů. Peníze na podporu sportu pak o bezmála 35 milionů na současných zhruba 62 milionů,“ uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

Vedení kraje tak oslovilo jednotlivé resorty s finančními požadavky. Ty se nakonec vyšplhaly na téměř miliardu. „Opět jako každý rok, a to s ohledem na priority kraje a v souladu se zásadou vyrovnanosti rozpočtu, jsme museli některé požadavky přehodnotit a snížit je, a to celkem o 592,9 milionu korun na odpovídající disponibilní zdroje ve výši 397 milionů,“ upřesnil náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti).

Téměř tři sta milionů získá resort dopravy. Peníze půjdou na opravy silnic II. a III. tříd, opravy mostů a propustků. Peníze jsou ale určeny také například na projekt napojení průmyslové zóny Jih v Liberci nebo na rozvoj cyklodopravy.

Druhá nejvyšší částka půjde na školství, které dostane téměř 67 milionů korun. Zaplatí se rekonstrukce škol nebo na sportovní infrastrukturu. Skoro padesát milionů si pak rozdělí resort kultury, který s nimi bude financovat obnovu památek či rozvoj zoologické zahrady.

Další resorty obdrží menší částky. Asi osm a půl milionu korun půjde na zemědělství a životní prostředí - z nich může přispět například na studii proveditelnosti pro likvidaci staré ekologické zátěže v Jesenném nebo podpořit žádosti z dotačních programů na předcházení vzniku odpadů a retenci vody v krajině.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dominik Svoboda

Štítky daně, peníze, liberecký kraj, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Díky daním má kraj stovky milionů korun navíc. Investuje do oprav silnic nebo škol  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.