Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bourání zchátralé ubytovny Kovák v Chrastavě má začít na přelomu ledna a února

Bourání zchátralé ubytovny Kovák by mělo v Chrastavě začít na přelomu ledna a února, řekl starosta Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj). Radnice usiluje o demolici vybydlené budovy na příjezdu do města deset let. Na místě Kováku plánuje Lidl, kterému pozemky s budovou patří, postavit supermarket s parkovištěm zhruba pro 80 aut. Přestavbou na kruhový objezd by podle starosty měla projít i blízká křižovatka.

Ubytovna Kovák postavená v 70. letech minulého století byla určena pro učně tehdejšího chrastavského závodu Elitex. V polovině 90. let získal objekt pražský podnikatel Radim Urban a proměnil ho v ubytovnu. Přespávalo tam i 200 lidí, i když kapacita nebyla ani poloviční. Kvůli nevyhovujícím podmínkám musel být objekt na začátku roku 2010 vyklizen, od té doby je prázdný a chátrá.

Majitel pak chtěl dům přestavět na malometrážní byty. Projekt ale zastupitelé odmítli, nevěřili, že by tam znovu nevznikla problémová ubytovna. Další vlastník plánoval podle Canova Kovák přestavět na dům s pečovatelskou službou, z tohoto projektu ale také sešlo a budovu a pozemky pak získal Lidl.

Radnice léta usilovala o to, aby zchátralá budova zmizela, podle Canova hrozilo, že by rozpadající se stavba mohla někoho vážně zranit, nebo i zabít. Demoliční výměr vydaný chrastavskými úředníky ale opakovaně krajský úřad rušil. Teď podle starosty na demolici konečně dojde. Zbourání domu a výstavba supermarketu má mezi obyvateli města podporu, zjistila ČTK. „Když sjíždíte po hlavní do Chrastavy, tak je to to první, co uvidíte, a je to ostudné," řekl pan Miroslav, který v centru města nakupoval.

Kvůli výstavbě obchodu změnilo město podle Canova územní plán. „Už se na té ploše nemohou stavět objekty k bydlení, ale jen objekty služeb, jako jsou obchody a podobně," doplnil. Přípravu stavby podle starosty zkomplikoval potok pod zemí. „Kvůli tomu museli posunout obchod dál od silnice směrem ke kluzišti a na místě Kováku a směrem k silnici bude parkoviště. Jinak by museli stavbu zakládat na pilotech," popsal problémy stavby chrastavský starosta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Veronika Dušková

Štítky ČR, stavby, trh, správa, Chrastava, kovák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jirka Bouma

Kdyby ta Chrastava za něco stála, mohla z toho před lety udělat bydlení. Plno lidí mohla mít střechu nad hlavou a to nemyslím nepřizpůsobivé občany, ale normální rodiny, třeba i matky s dětmi. Místo toho to prodají kdejakému vandrákovi, který ale "zaplatí" a všichni jsou spokojení, že ? Město se toho zbaví a po pár letech to město na svoje náklady ještě zbourá ! Tak to je byznys jak hrom !!! Přitom to je objekt, který by šlo zachránit a dát dohromady...........kde není vůle........

Úterý, 17. ledna 2023, 23:16Odpovědět

Bourání zchátralé ubytovny Kovák v Chrastavě má začít na přelomu ledna a února  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.