Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecká televize RTM+ dostala pokutu 50 tisíc korun za smlouvu s Libereckým krajem

Regionální televize RTM+ Liberecko dostala od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) pokutu 50 tisíc korun za ohrožení redakční nezávislosti. V roce 2021 uzavřela smlouvu s Libereckým krajem, ve které se zavázala vyrábět zpravodajsko-publicistické pořady podle pokynů kraje. RRTV to uvedla v tiskové zprávě. Výkonný ředitel regionální televize Jan Punčochář ve vyjádření pro ČTK odmítl, že by se dopustili jakéhokoliv pochybení.

Zákon o provozování rozhlasového a televizního vysílání přikazuje, že stanice odpovídají za obsah vysílání. Podle serveru Lupa.cz je součástí uzavřené smlouvy dokonce odstavec, který říká, že zástupce kraje udílí požadavky a pokyny na obsah pořadů, připomínkuje koncepty pořadů a schvaluje je před jejich vysíláním.

„Rada nám uložila celkem velkou pokutu za svůj velmi extenzivní výklad jednoho ustanovení rok a půl staré smlouvy s Libereckým krajem. Odmítám, že by jakákoli samospráva cenzurovala naše vysílání, jak to rada ze smlouvy s krajem vyvodila. Podobné formulace už navíc ve smlouvách s klienty nepoužíváme," uvedl Punčochář.

Regulátor navíc zaměřil svou pozornost i na další obsah regionální televize. Od provozovatele chce například vysvětlit zpravodajský pořad ze září 2022, který se tvářil jako předvolební speciál z Jeřmanic, ale prostor v něm dostalo jen vedení obce.

„Pozornost Rady věnovanou předvolebnímu vysílání chápu. Pokud jde o Jeřmanice, dalším kandidujícím subjektům jsme vystoupení v pořadu nabízeli, opakovaně ale domluvené natáčení rušili. Divákům jsme tuto informaci předali, jak je to v podobných situacích obvyklé," řekl výkonný ředitel regionální televize.

V předvolební době se také ve vysílání pravidelně objevovala reklama na Městské divadlo Jablonec nad Nisou, kde vystupoval ředitel divadla. Regulátora zajímá, zda televize nějak zohlednila, že je tentýž člověk zároveň lídrem kandidátky uskupení Pro Jablonec, které se ucházelo o místa v zastupitelstvu. „Jablonecké divadlo je naším dlouholetým klientem a jeho ředitel ve vysílání vystupuje pravidelně. Mimochodem stejně jako ředitelé dalších jabloneckých organizací, kteří vesměs v posledních komunálních volbách kandidovali, každý přitom za jiný subjekt," uvedl Punčochář.

Firma Liberecká TV dále Radě pro rozhlasové a televizní vysílání oznámila, že 2. ledna 2023 ukončila terestrické vysílání RTM+ Liberecko a jeho internetový stream. Ve stejný den začala v DVB-T2 vysílat stanice RTM Plus bez dodatku Liberecko, jejímž provozovatelem je nová firma RTM Plus Liberecko. Za tou stojí stejní lidé jako za původní firmou Liberecká TV a programem RTM+ Liberecko.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TV RTM+

Štítky Liberecký kraj, televize, Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, Jan Punčochář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká televize RTM+ dostala pokutu 50 tisíc korun za smlouvu s Libereckým krajem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.