Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Stát ani napotřetí neprodal budovu bývalého Skloexportu. Do aukce nikdo nepřihodil

Ani za 57 milionů korun si nikdo nepořídil budovu bývalého Skloexportu u libereckého nádraží. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) postupně slevil už o dvaadvacet milionů, žádný zájemce se ale neobjevil.

Zájemci ale jsou, cena je ale pro ně příliš vysoká. Tak alespoň mluvili na jedné z předaukčních prohlídek celého objektu. „Vyvolávací cena je absurdní, umím si ji představit tak třetinovou,“ řekl v listopadu na prohlídce Jan Maturák, který do Liberce přijel z Olomouce. Cena byla tehdy 79 milionů, i nynějších 57 milionů je tak stále příliš mnoho.

Podobně mluvil i další ze zájemců, který si ale nepřál uvést jméno. „Cena musí jít výrazně dolů,“ předpovídal s tím, že minimálně v prvním aukčním kole nikdo mít zájem nebude. A zájem zatím nikdo neměl ani ve třetí kole aukce.

Budova bývalého Skloexportu

Středa, 2. listopadu 2022, 13:35

Na vrátnici.
Páter noster je dávno nefunkční.

O budovu již dříve měl zájem Liberecký kraj i Liberec. Kraj ale chtěl bývalý Skloexport bezplatně, Liberec pak na zastupitelstvu hlasoval o tom, zda budovu koupit, tehdy ale neprošel výkup za částku, za kterou (ÚZSVM) budovu nabízí nyní.

Do aukce se nyní přihlásil jeden zájemce, který složil kauci 5,7 milionu korun, ovšem minimální příhoz v průběhu aukce učiněn nebyl. „Aby aukce byla úspěšná a přinesla vítěze, musí v ní padnout alespoň jeden příhoz, a to nejméně ve výši minimální vyhlašované ceny, tedy 57 010 000 korun,“ vysvětlila mluvčí úřadu Michaela Tesařová.

Úřad nyní bude muset jít s cenou opět dolů, pokud chce budovu prodat. O kolik, to ještě nezveřejnil. „ÚZSVM proto nyní vyhodnotí další postup,“ řekla jen Tesařová. Zřejmě ale bude muset jít až na cenu kolem 20 až 25 milionů. Poté by se zájemce mohl najít. Z bývalého Skloexportu by pak měly být nové byty a kanceláře, rekonstrukce budovy se ale odhaduje na vyšší stovky milionů.

Stát nabízí liberecký Skloexport na prodej. Budou v něm kanceláře a byty?

Třináct let je budova Skloexportu u libereckého nádraží prázdná a chátrá. V posledních letech se mluvilo o zájmu Liberce a Libereckého kraje, k dohodě se státem ale nedošlo. Nyní se Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) rozhodl...

Čtyřpatrová administrativní budova, která byla dříve ve vlastnictví společnosti Skloexport, byla postavena v letech 1938-1930 na rohu ulic Žitavská a tř. 1. máje. V budově se nacházejí zejména kancelářské prostory, sklady, archiv či osobní a nákladní výtah. Objekt se nachází v těsné blízkosti libereckého vlakového a autobusového nádraží.

ÚZSVM převzal dlouhodobě nevyužívanou budovu od Generálního finančního ředitelství v květnu roku 2020. Pro ÚZSVM je budova bývalého Skloexportu nepotřebná, a proto pro ni hledá nového vlastníka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky skloexport, liberec, aukce, uzsvm, prodej, byty, kanceláře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát ani napotřetí neprodal budovu bývalého Skloexportu. Do aukce nikdo nepřihodil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.