Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V retro stánku při Jizerské 50 bude možné platit neplatnými haléřovými mincemi

Patnáct i více let neplatné české haléřové mince bude možné uplatnit o tomto víkendu při závodech běžkařů Jizerská 50. Hliníkovými desetníky, dvacetníky či padesátníky bude možné platit v retro stánku České mincovny.

Účelem podle obchodního ředitel České mincovny Aleše Brixe není stahování neplatného oběživa, ale vzpomínka na dnes téměř zapomenuté platidlo, které bylo s českou a československou korunou spjato od roku 1921 do roku 2008. „Každý, kdo si chce zavzpomínat na placení dnes už neobvyklých částek, jako byla například dříve běžná suma 2,50 Kč, je zván do našeho retro stánku. V něm, aby celá akce dávala smysl, budeme občerstvení pro veřejnost nabízet za symbolické ceny," uvedl Brix.

Česká mincovna se sídlem v Jablonci nad Nisou letos slaví 30 let od svého založení. Firma je výhradním dodavatelem tuzemských oběžných mincí i pamětních mincí pro Českou národní banku. Prostřednictvím videosmyček bude ve svém stánku na stadionu v Bedřichově ukazovat, jak se razí české peníze. V minulosti se v ní vyráběly i ty haléřové. Do oběhu bylo od 12. května 1993 postupně vypuštěno přes 1,7 miliardy mincí o nominální hodnotě deset, 20 a 50 haléřů. Desetihaléřová mince vytvořená podle návrhu Jiřího Prádlera měla platnost do roku 2003 stejně jako dvacetník, jehož podoba byla dílem autorské dílny Jaroslava Bejvla. Padesátihaléřovou minci navrhl Vladimír Oppl a její platnost skončila k poslednímu srpnu 2008.

Jizerskou 50 letos čeká 56. ročník, závody běžkařů na různě dlouhých tratí se konají v tomto týdnu od čtvrtka až po hlavní nedělní závod na 50 kilometrů. Organizátoři očekávají účast zhruba 9100 závodníků. Mezi nimi bude i 26 zrakově handicapovaných běžkařů, kteří běží v páru s průvodcem, takzvaným trasérem. Účast nevidomých sportovců na tomto závodě už 15 let podporuje Nadace Leontinka, která bude mít v Bedřichově stejně jako mincovna svůj stánek. Přihlásit se tam budou moci i lidé, kteří by se chtěli stát traséry.

„Za 15 let účasti Nadace Leontinka na Jizerské již máme poměrně velkou základnu zkušených trasérů a s většinou z nich se na Jizerské potkáváme pravidelně. Každý rok se ale snažíme nabídnout tuto zkušenost i novým zájemcům o trasování, začíná se většinou na kratších tratích na tři a deset kilometrů. Po doběhnutí do cíle traséři často hodnotí svůj zážitek jako novou dimenzi v lyžování a někteří nám zůstávají i pro další ročníky," uvedla za nadaci Radka Králová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká mincovna

Štítky zajímavosti, měna, lyžování, Jizerská, Bedřichov, Česká mincovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V retro stánku při Jizerské 50 bude možné platit neplatnými haléřovými mincemi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.