Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Liberec podpořil nominaci dvou prvorepublikových policistů na státní vyznamenání

Liberec podpořil nominaci dvou prvorepublikových policistů Karla Jaroše a Josefa Blažka na udělení státního vyznamenání in memoriam, a to Řádu bílého lva vojenské skupiny. Oba byli popravení nacisty za odbojovou činnost v roce 1942. Jde o návrh Nezávislé odborové organizace Policie ČR Liberec, který nyní poputuje do senátu. Náměstek primátora Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj) řekl, že je to poprvé, co Statutární město Liberec podpořilo návrh na udělení státního vyznamenání.

„Alespoň nepamatuji, že by v minulosti od nás odešel takový dopis na podporu," dodal.

Návrhy na udělení státního vyznamenání je možné posílat senátorkám, senátorům nebo senátorským klubům do 30. dubna. Nominace poté posoudí senátní podvýbor pro státní vyznamenání a nakonec horní komora jako celek na schůzi v červnu či červenci. Seznam adeptů pak postoupí prezidentovi, který vyznamenání uděluje či propůjčuje zpravidla 28. října nebo 1. ledna.

Policejní rada Jaroš byl v letech 1936 až 1938 vedoucím státně-bezpečnostního oddělení policejního ředitelství v Liberci. Blažek, rodák z Liberce, byl Jarošovou "pravou rukou". Oba byli popraveni v Berlíně v prosinci 1942 pro odbojovou činnost, spolupracovali se skupinou Tří králů. Po Blažkovi je pojmenována v Liberci ulice v dolním centru. Také po Jarošovi se v Liberci jmenovala jedna ulice, nyní je to Studentská.

Od minulého roku se po něm jmenuje sad okrasných hrušní vysázených v centru města kolem netradičního památníku za 3,4 milionu korun, kdy je ve skleněném válci vsazená jabloň. Na válci jsou vyrytá jména 11 padlých policistů z druhé světové války, kteří sloužili v Liberci do roku 1938 a pak museli odejít do vnitrozemí po záboru pohraničí fašistickým Německem.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nezávislá odborová organizace Policie České republiky Liberec

Štítky ČR, správa, historie, senát, policie, Liberec, ocenění, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec podpořil nominaci dvou prvorepublikových policistů na státní vyznamenání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.