Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecký kraj pošle zemětřesením postiženým v Turecku a Sýrii dva miliony korun

Liberecký kraj pošle dva miliony korun na pomoc lidem postiženým zemětřesením v Turecku a Sýrii. Peníze půjdou na účet sbírky SOS zemětřesení Sýrie a Turecko humanitární organizace Člověk v tísni, rozhodli krajští radní. Peníze půjdou z krizového fondu. Zemětřesení, které zasáhlo 6. února jihovýchod Turecka a Sýrii, si vyžádalo více než 37 tisíc obětí.

„Chtěl bych vyjádřit hlubokou lítost nad touto tragickou událostí a upřímnou soustrast všem pozůstalým. Liberecký kraj se rozhodl pomoci dvěma miliony korun na řešení tamní humanitární krize, a to prostřednictvím finančního daru Člověku v tísni, který má v České republice s prací po živelních katastrofách rozsáhlé a dlouhodobé zkušenosti a působí v oblasti Blízkého východu. Moc jim děkuji za jejich nasazení," doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Není to poprvé, co Liberecký kraj podobným způsobem pomáhá. Zatím největší částku, 25 milionů korun, schválilo krajské zastupitelstvo loni v březnu krátce po napadení Ukrajiny Ruskem, jako pomoc pro partnerskou Vinnyckou oblast na Ukrajině. Peníze šly tehdy na účet charitativního fondu Podilska Hromada nikoli na účet tamní správy. „Bylo to na jejich žádost, jde o účet, který mají v zahraničí, tam jsou podle nich peníze v bezpečí, navíc většina věcí, které za to chtěli pořídit, se tehdy na Ukrajině koupit nedala," dodal Půta.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně a stovky následných otřesů zasáhly počátkem minulého týdne především jih Turecka a také severozápad Sýrie. Tisíce lidí zemřely, další utrpěly zranění, statisíce obyvatel jsou bez přístřeší a základních životních potřeb. Podle zjištění ČTK za týden po ničivém zemětřesení lidé poslali do sbírek, které vyhlásily na pomoc postiženým zemím české humanitární organizace, asi 85 milionů korun. Největší částka se sešla ve sbírce, kterou vyhlásil Člověk v tísni, kam lidé poslali už 63,5 milionu korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS LK

Štítky Turecko, Sýrie, správa, katastrofy, sociální, zemětřesení, charita, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj pošle zemětřesením postiženým v Turecku a Sýrii dva miliony korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.