Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bazén se ve škole na Františkově obnovovat nebude. Místo něj město postaví třídy

Dlouhou diskusi přineslo na libereckém zastupitelstvu projednávání bodu o osudu roky zavřeného bazénu na Františkově. Vedení města ho plánuje přestavět na školní třídy, a i když byli proti opoziční zastupitelé i někteří místní obyvatelé, bod byl schválen a místo pětadvacet metrů dlouhého bazénu vznikne hned šest školních tříd. Město na stavbu získá dotaci, začít se stavbou pak chce příští rok.

Bazén je uzavřený od roku 2007. Během let se mnohokrát mluvilo o jeho obnově, už minulé vedení města v čele s náměstkem Ivanem Langrem (Starostové pro LK) přišlo s tím, že škola místo bazénu akutně potřebuje nová místa pro děti, kterých v Liberci neustále přibývá. „Zákonná povinnost obce je mít dostatek míst pro povinnou školní docházku. Jsme naplněni z takřka 96 procent. Jen za mého působení jsme kapacitu zvýšili o deset procent. Navíc máme 650 ukrajinských dětí, dalších sto máme předškoláků. Nebudeme schopni tolik dětí zapsat,“ vysvětlil.

Proto přišel s projektem přestavby na celkem šest školních tříd pro 180 dětí za 111 milionů korun. Sedmdesát procent by pak měla pokrýt dotace. „Na Františkově probíhá masivní výstavba nových bytů. Neumím říct, kolik bude dětí, ale musíme se na to připravit,“ dodal.

Projekt ale kritizuje část opozice a také františkovský osadní výbor. „Projekt nebyl s veřejností nikdy diskutován, o jeho kvalitě pochybujeme. Nedoporučujeme schválení návrhu,“ uvedl na zastupitelstvu Jakub Mišák, člen osadního výboru Františkov.

Langr ale podle svých slov projekt prosazuje od roku 2019. „Dlouhodobě opakuji bazénovou vanu na školní třídy přestavět, říkám to kontinuálně. Výboru jsem obsáhle odpovídal na jejich dotazy. Otevřeně jsem to říkal, aby to mohlo projít volebním testem,“ upřesnil Langr.

Podle opozičních zastupitelů z Liberce otevřeného lidem (LOL) ale město mohlo situaci řešit například zkapacitněním jiné školy. „Mohlo se to řešit se základní školou Ještědská, kde prostor pro rozšíření je a z Františkova je docela dobře dostupná,“ řekl například Josef Šedlbauer.

Jeho kolega Jaromír Baxa pak zkritizoval úroveň celého projektu. „Děláte tam špatné prostředí pro děti, učebny budou malé, možná bude jen frontální výuka. Bude tam hluk, děti nebudou mít kam si zalézt. Je to celé špatně,“ řekl. „Tohle nepřipomíná třídy, ale klecové chovy," nebral si servítky Šedlbauer.

Langr ale možné rozšíření na Ještědské v aktuální situaci odmítl. „Přístavba na Ještědské z mého pohledu není možná. Ty dva pavilony jsou připraveny ke kompletní rekonstrukci. Celé to půjde k zemi a teď tam stavět nový pavilon je racionálně nesmysl,“ dodal s tím že podle něj i z bazénové haly město dokáže udělat dobré školní pracoviště.

Bod po diskusi zastupitelů nakonec prošel. Pro byla téměř celá koalice včetně opoziční SPD, proti pak zastupitelé za LOL a také starosta Vratislavic Lukáš Pohanka (Starostové pro LK).

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Piráti Liberec

Štítky bazén, františkov, liberec, třídy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jakub Mišák

Smutné je, že plýtváte svoji energií zde v diskuzi, kde jsem si vaši reakce skoro ani nevšiml. Napište prosím na email osadního výboru, případně na facebookovou stránku. Musíte být konkrétnější. Hokejbalové hřiště provozuje hokejbalový klub a nedávno zde měnili mantinely. Z vašeho příspěvku nevím, jakou ulicí si autobusy zkracují cestu. Pokud jezdí kudy nemají, stěžujte si dopravnímu podniku. Výmoly můžete nahlašovat také sám přes aplikaci Marushka. Pokud myslíte Novou ulici, tak ta má letos být rekonstruována. Projekt na zvýšení kapacity parkování na sídlišti již byl představen, ale čeká se na jeho realizaci. Bohužel městu jde vše pomalu, musíte je uhánět a uhánět. Proto prosím piště přímo na město či osadnímu výboru. Psaní sem do diskuze či stěžování si u piva je ztráta vašeho jistě drahocenného času.

Pondělí, 20. února 2023, 23:20Odpovědět

Jan Horáček

No tak je smutné že se vám nic moc nedaří prezentovat, co takhle opravit hokejbalové hřiště? Opravit a osvětlit podél garáží? Nebo proč si autobusy zkracují večer cestu nejrozmlácenější ulicí kde se díře opravdu vyhnout nedá ač se Technické služby hrdě pochválili jak je zalátali. Nebo vyřešit parkování aby auta nestáli v ulici kde se skoro nedá projet?

Pondělí, 20. února 2023, 09:56Odpovědět

Jakub Mišák

Pro Jan Horáček doplním. Osadní výbory jsou poradní orgány města. Členy schvaluje zastupitelstvo. Jedná se o prostředek pro občany, aby mohli prezentovat a případně též prosadit své zájmy v zastupitelstvu obce. Proti záměru města jsme obdrželi mnoho reakcí, nikdo přestavbu nehájil. Rádi vyslechneme jakýkoli názor, ale ve vašem komentáři žádný nevidím.

Pátek, 17. února 2023, 21:07Odpovědět

Jan Horáček

Tvl samozvany osadní výbor ten je nejvíc ????

Pátek, 17. února 2023, 11:47Odpovědět

Nevíte, jaký je výměr při chovu kuřat/slepic? Tohle jde dál :-D

Čtvrtek, 16. února 2023, 22:15Odpovědět

Odkdy kulturní améba Langr má co rozhodovat o tomhle? Na to máme analfabeta KAM Janďourka! Město navíc pošle k zemi i ten městský bazén, a ve Sportparku nikdy nebude - vsadíte se? Prosím bookmakery o kurz. Jen nevím, co mají v plánu potom. Parkoviště? Pakáž.

Čtvrtek, 16. února 2023, 22:14Odpovědět

Bazén se ve škole na Františkově obnovovat nebude. Místo něj město postaví třídy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.