Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kapacity pro lidi bez domova při mrazech v Liberci nestačí. Budeme je muset nechat venku, říká ředitel centra

Současné tuhé noční mrazy znovu připomněly problém lidí bez domova. Liberec pro mě totiž v tu chvíli nemá dostatek kapacit, kde by noc mohli přečkat. Nyní pro ně otevírá denní centrum Naděje, které ale není pro spaní uzpůsobené. Město podle vyjádření náměstkyně Martiny Teplé (ANO) situaci řeší.

Noclehárna pro lidi bez domova v Liberci má k dispozici dvaatřicet lůžek. Jenže ta je beznadějně plná už od léta a plno je i v azylových domech organizace Speramus. Lidé tak musí do denního centra, které se pro ně v mrazivých nocích otevřelo.

„Dnes (v pondělí, pozn. redakce) na noc dorazilo dvacet lidí. Pravděpodobně se to, že jsme otevřeli v noci spousta lidí bez domova nedozvědělo. Až se to mezi lidmi bez domova rozkřikne, obávám se, že ani denní centrum nebude stačit a budeme muset lidi nechat venku. Také naše personální kapacity a síly jsou omezené, a tak nejsme schopni mít v noci otevřeno dlouhodobě,“ řekl Pavel Matějka vedoucí Nízkoprahového denního centra Naděje.

Jenže denní centrum není vybavené k účelu nocování a lidé tam tráví noc v improvizovaných podmínkách. Lidem bez domova je k dispozici teplý čaj, případně polévka. Je možné využít také sprchy.

Noclehárna v Kateřinské ulici je plná i v létě.

Město dlouhodobý problém podle náměstkyně Martiny Teplé řeší. „Pro letošní sezónu, tedy zimní měsíce 2022/2023, jsme ve vedení města schválili zajištění osob bez přístřeší krizovým/nouzovým řešením, kdy je v nočních hodinách, v případě dlouhodobých nepříznivých klimatických změn, poskytnuto zázemí v denním centru Naděje,“ řekla Drbně.

Podle ní také město dočasně zřídilo nouzový nocleh v objektu Kateřinská. „S ohledem na narůstající počet osob bez přístřeší, připravuje odbor sociální a bytové politiky, spolu s dalšími aktéry v této oblasti, další možnosti systémového řešení, které budou předloženy orgánům města ke schválení,“ dodala.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Němec

Štítky lidé bez domova, zima, mrazy, naděje, nocleh, liberec, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kapacity pro lidi bez domova při mrazech v Liberci nestačí. Budeme je muset nechat venku, říká ředitel centra  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.