Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na univerzitě skončil další pedagog kvůli nevhodnému chování

Kvůli nevhodnému chování skončil na Technické univerzitě v Liberci další pedagog. Choval se nevhodně při výuce, kterou vedl na pedagogické fakultě na katedře anglického jazyka. Díky studentským tutorům a ombudsmanovi se případ podařilo rychle řešit a výsledkem bylo, že pedagog na svou žádost ukončil pracovní poměr.

Stížnosti studentek tlumočili vedení školy studentští tutoři, což jsou starší studenti, kteří se věnují pomoci svým mladším kolegům, během letního semestru 2022. Postupně se do situace vložili i vedoucí katedry, děkan fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické, a nakonec univerzitní ombudsman. Výsledkem je, že vyučující se rozhodl odstoupit na vlastní žádost z pracovního poměru na fakultě k 5. březnu 2023. Na Technické univerzitě v Liberci tedy nyní již nevyučuje, informoval mluvčí univerzity Jan Pirkl.

„Případ nevhodného chování pedagoga na katedře anglického jazyka mě velice mrzí. Těší mě pak to, že ho na fakultě ihned a rázně řešili a vyřešili,“ řekl rektor Technické univerzity v Liberci Miroslav Brzezina.

O výsledku celého případu děkan studenty katedry anglického jazyka informoval a svolal k tomu ještě na tento týden setkání s nimi.

„V tomto případu se ukazuje, jak důležití jsou studentští tutoři a tutorky, protože mají k našim studujícím nejblíž. Na některých katedrách, například právě na katedře anglického jazyka, působí ve dvojici tutorka-tutor. Díky nim a díky univerzitnímu ombudsmanovi se podařilo celý neblahý případ odhalit a rychle řešit. Za důležité považuji, že jsme dali jasně najevo, že pokud se vyskytnou, nebudeme podobné případy na fakultě tolerovat a že máme k jejich řešení efektivní mechanismy,“ uvedl Jan Picek, děkan Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL.

Univerzita na fakultě zavedla v souvislosti s případy nevhodného chování učitelů různá opatření. Kromě zavedení pozic studentských tutorů na katedrách věnují na fakultě také větší pozornost studentskému hodnocení kvality.

„Účast stále není taková, jakou bychom očekávali, přitom je to velmi účinná a anonymní cesta, jak se o nevhodném chování svých zaměstnanců mohu dozvědět. Znovu proto na studující apeluji, aby věnovali čas vyplnění této ankety,“ dodal k tomu Picek.

Řadu opatření zavedli také na dalších fakultách. Běžnou součástí akademického provozu jsou tutoři nebo studentští poradci, kteří jsou proškolení v tom, jak postupovat v případě, že zachytí zprávu o nevhodném chování pedagoga nebo pedagožky. I na dalších fakultách sledují hodnocení studentů.  Už před dvěma a půl lety zavedli na univerzitě zmíněnou funkci ombudsmana. Již běžná jsou také společná sezení pedagogů na začátku akademického roku, na nichž dostávají informace o vhodné formě kontaktu se studujícími. Na začátku i v průběhu akademického roku měl univerzitní ombudsman sérii přednášek pro zaměstnance i studenty TUL zaměřených na rovný přístup, diskriminaci, šikanu či sexuální obtěžování na akademické půdě.

„Naše univerzita byla jednou z prvních, která pozici univerzitního ombudsmana před rokem a půl zavedla. Cíl všech těchto opatření je jediný, zachovat na Technické univerzitě v Liberci bezpečné studijní prostředí, ve kterém se studující i vyučující budou cítit komfortně,“ uzavřel rektor Brzezina.

Jiný případ nevhodného chování docenta řešila liberecká univerzita už vloni na jaře. Studenti si na jeho chování stěžovali dlouhodobě a nakonec jej univerzita z výuky stáhla. Pedagog pak v srpnu ve škole skončil.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto TUL

Štítky univerzita, ombudsman, Technická univerzita v Liberci, pedagog, nevhodné chování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na univerzitě skončil další pedagog kvůli nevhodnému chování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.