Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Město rozdá dalších 1500 hnědých popelnic. Všechny bude vyvážet jen jednou za dva týdny

Liberec letos rozdělí dalších 1500 speciálních hnědých nádob na třídění bioodpadu. Zároveň prodlouží interval jejich vývozu z jednoho týdne na 14 dnů. Zatím je po městě rozmístěno 3300 popelnic na bioodpad.

„Distribuci hnědých popelnic na bioodpad jsme na několik let pozastavili. Zájem o ně však nadále přetrvává, proto letos přidáváme další," uvedla mluvčí města Jana Kodymová. O hnědé nádoby na třídění bioodpadu mohou žádat obyvatelé z rodinných a menších vilových domů, u kterých dosud nejsou. Biopopelnice nejsou určené pro sídliště nebo zahrádky.

Vzhledem k zvýšení počtu biopopelnic radnice zároveň od letošního roku prodlouží interval, kdy je bude odpadová firma vyvážet. Dosud byl týdenní cyklus, nově bude čtrnáctidenní. „Tímto opatřením můžeme umístit víc sběrných nádob mezi žadatele, a dodat tak nádoby k dalším domům," dodala mluvčí radnice. Biopopelnice odpadová firma vyváží v Liberci každoročně od začátku dubna do konce listopadu.

V Liberci mohou lidé bioodpad odevzdat také ve sběrných dvorech, dvakrát ročně zajišťuje radnice i velkokapacitní kontejnery na zelený odpad. Bioodpad, který se v Liberci sebere, odpadová firma odváží až do 40 kilometrů vzdálené kompostárny v Mimoni. Ročně je to kolem 5000 tun bioodpadu. Systém svozu považuje dlouhodobě radnice za neekologický, jiné řešení ale zatím nemá. Předminulé vedení radnice zvažovalo vybudování kompostárny na okraji Liberce v Londýnské ulici, současné tam chce ale raději vybudovat bioplynovou stanici. Zvažuje zároveň, že kompostárnu postaví ve 20 kilometrů vzdálené Chotyni, kde má Liberec pozemky. Tento projekt je ale teprve na začátku a zatím nemá podporu ani celé koalice.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jihlava

Štítky ČR, správa, odpady, Liberec, hnědé popelnice, bioodpad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město rozdá dalších 1500 hnědých popelnic. Všechny bude vyvážet jen jednou za dva týdny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.