Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Letošní lyžařskou sezonu v Libereckém kraji negativně ovlivnila lednová obleva

Letošní lyžařskou sezonu v Libereckém kraji negativně ovlivnila lednová obleva, patřit tak bude mezi průměrné až podprůměrné. I přes nepřízeň počasí by střediska ve ztrátě skončit neměla, konečný výsledek hospodaření zatím neznají. Řada z nich zůstane v provozu i po tomto víkendu, kdy končí jarní prázdniny.

Do konce března by chtěl zůstat v provozu největší skiareál v kraji v krkonošské Rokytnici nad Jizerou. Současné podmínky jsou podle ředitele skiareálu Víta Pražáka velmi dobré a na sjezdovkách leží až tři čtvrtě metru sněhu. Ve středu i dnes ve středisku lyžovalo kolem 1500 lidí, přesto v Rokytnici se sezonou spokojení zřejmě nebudou. Je to hlavně kvůli lednové oblevě, kdy bylo středisko 20 dnů mimo provoz.

„My jsme zvyklí, že tady máme kolem 90 až 100 lyžařských dnů za zimu, a touto stopkou se nám lyžařská sezona o 20 dnů zkrátila. A to už nedokážete nijak nahradit. Takže z pohledu hospodářského výsledku se dá říci, že sezona bude špatná," uvedl Pražák. Jak moc, ukáže podle něj závěr zimy. „Snaha je ale taková, abychom skončili v nějakém lepším hospodářském výsledku, než je černá nula," dodal.

Provoz po víkendu neskončí ani v některých dalších krkonošských střediscích v kraji. To platí například pro Harrachov nebo Benecko. „Jsme zvyklí jezdit do konce března," uvedl starosta Benecka Jaroslav Mejsnar. Také podle něj lednová obleva sezonu hodně ovlivnila. „Na to, že počasí ale příliš nepřálo, tak si myslím, že co se týče návštěvnosti, tak to bylo pěkné," řekl. Stejně jako všechny ostatní areály v kraji i na Benecku před sezonou zdražili jízdné kvůli nárůstu vstupních nákladů, což se projevilo na výši tržeb. „Tržby jsou pěkné, ale teď velká část z nich odteče do elektřiny, co se bude platit," uvedl. Ani on zatím zatím neví, jaký bude výsledek hospodaření. „V minusu ale neskončíme. Nebude to sice na žádné mega investice, ale na tu běžnou přípravu na léto, další zimu a nějaké menší investice to určitě bude," dodal.

Také provozovatel tří největších skiareálů v Jizerských horách už nyní ví, že zima pro něj neskončí ztrátou. „Skončíme v plusu v každém případě. Jsme schopni dostát všem závazkům vůči věřitelům, splácíme úvěry a leasingy, a dostaneme se bez problémů do další zimní sezony," uvedl Pavel Bažant ze společnosti Ski bižu, jež provozuje areály na Tanvaldském Špičáku, v Bedřichově a také Severák v Hraběticích. Zima byla podle Bažanta nezvyklá počasím. „Byla hodně atypická vším možným. Ať je to déšť nebo vítr nebo teploty nebo délkou toho období, kdy byla obleva," uvedl Bažant. Nemyslí si ale, že by taková zima měla být do budoucna pravidlem s ohledem na to, že předchozí tři byly relativně obvyklé. „Tato vybočuje, ale nějak jsme se s tím poprali. A věřím tomu, že lidé, co k nám přijeli, a nebylo jich málo, tak že byli spokojení," dodal. Na Tanvaldském Špičáku a v Bedřichově zřejmě tímto víkendem sezona končí, dál zřejmě zůstane v provozu Severák.

Možná naposledy se v této sezoně o tomto víkendu bude lyžovat i na Ještědu v Liberci. Pokud by tomu ale podmínky přály, středisko by podle ředitele areálu Jakuba Hanuše otevřeli ještě na příští víkend. Ani pro Ještěd neskončí sezona ve ztrátě. „Úplně jako vydařenou ji ale hodnotit nemůžeme, protože lednová obleva byla dlouhá a střídaly se značné výkyvy teplot, což se projevilo do kvality sněhových podmínek i zájmu lyžařů," dodal Hanuš.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Skiareál Ještěd

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Liberecký kraj, zasněžování, ještěd, rokytnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní lyžařskou sezonu v Libereckém kraji negativně ovlivnila lednová obleva  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.