Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zima ještě neskončila, v Jablonci nad Nisou už přesto začali s jarním úklidem

Zima sice ještě neskončila, v Jablonci nad Nisou už ale využili příznivého počasí a zahájili jarní úklid. Už v tomto týdnu zahájily Technické služby Jablonec (TSJ) zametání, naplno úklid ulic a chodníků ve městě začne od pondělí 20. března. Úklid začne tradičně v centru a skončí v okolí Vrchlického sadů, v případě příznivého počasí potrvá devět týdnů, řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová.

„Rád bych zároveň požádal občany, aby se řídili oznámením o termínu úklidu, které technické služby vždy s předstihem vyvěšují, a přeparkovali včas svá vozidla. Právě to nám totiž každý rok úklid města značně komplikuje," doplnil náměstek primátora pro správu majetku Petr Roubíček (ODS). Technické služby se podle něj v takových případech musí na některá místa vracet a stává se, že některá místa není možné uklidit vůbec. „Dopravní značky s oznámením termínů úklidu budou služby rozmisťovat s týdenním předstihem, auta, která zůstanou stát na místě, městská policie odtáhne," dodal Roubíček.

Na úklid komunikací a chodníků má Jablonec připraveno v letošním rozpočtu 17,5 milionu korun. „V té částce je zahrnutý jak úklid průběžný, tak i ten jarní včetně čištění uličních vpustí, sekání krajnic i úprava zeleně kolem značek," řekl vedoucí správy komunikací města Martin Černý. Práce podle něj začnou v centru. „K němu se letos připojí okolí přehrady a ulice Palackého. Následovat bude oblast Vrkoslavic, Dobré Vody a Kokonína, Žižkova vrchu a ulice Na Vršku," doplnil.

V dalších týdnech se úklid přesune na Bártlův vrch a do oblasti kolem Novoveské ulice, Proseče, Šumavy a Jabloneckých Pasek. Začátkem května bude následovat oblast Rýnovic, Lukášova a Mšena a vše zakončí úklid kolem nemocnice a Vrchlického sadů. „Připravené máme dva kropicí vozy na mytí komunikací a parkovišť, tři zametací stroje a pro letošní rok jsme si půjčili také stroj na zametání chodníků. Ten využijeme na úzké chodníky, které jsme dosud museli uklízet ručně. To by mělo úklid značně zrychlit," dodal jednatel TSJ Jaroslav Knížek.

Jablonec je podhorským městem, jarní úklid a letní údržba jsou tam podstatně levnější než ta zimní. Minulá zima přišla v Jablonci na bezmála 24,4 milionu korun, ta končící už stála městský rozpočet do konce února přes 22,2 milionu korun. Nejdražší měsícem této zimy byl v Jablonci prosinec, kdy radnice zaplatila bezmála 7,5 milionu korun. Účet přitom podle Fričové není konečný, i v březnu musely kvůli mrazům technické služby vyjíždět a zpravidla musí zmírňovat dopady zimního počasí ještě v dubnu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky počasí, silnice, správa, úklid, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zima ještě neskončila, v Jablonci nad Nisou už přesto začali s jarním úklidem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.