Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberečtí zastupitelé začnou symbolicky oddávat stejnopohlavní páry

Tři liberečtí zastupitelé se dohodli, že začnou symbolicky oddávat stejnopohlavní páry. Zájemci si mohou užít úplně stejný obřad, jaký mají heterosexuální svatebčané, pouze úřední formality vyřídí na matrice v kanceláři. Nápad nadchl nejenom potencionální zájemce, ale i zastupitele v jiných městech a začínají se k nápadu libereckých kolegů přidávat.

„O tématu jsme společně s kolegy hovořili na setkání a mluvili jsme o tom, že něco takového, symbolického, dělají v Brně, tak proč to neudělat i v Liberci. Byli jsme pak zjišťovat tuto možnost na matrice a v dubnu bude první obřad,“ popsal zastupitel Matyáš Moc (Starostové pro LK), který je jedním z trojice. Spolu s ním s nápadem přišli Anna Kšírová (Společně pro Liberec) a Petr Slanina (Piráti). Ten sám totiž takový svazek uzavřel s partnerem v Brandýse nad Labem, avšak pod režijní taktovkou matrikářky z Kladna, která byla ochotná dojet a obřad tak byl totožný s obřadem heterosexuálního páru.  

V současnosti lze uzavřít registrované partnerství pouze na jediném matričním úřadu v každém kraji, tedy je jich v zemi celkem 14. Avšak ochota uspořádat obřad kdekoli v kraji, než jen na matrice, záleží na ochotě matrikářky. Pokud není ochota ze strany matrikářů, zůstane jen u úřední formy a samotná svatba stejnopohlavního páru bude pouze symbolická.

„Nyní dáváme dohromady seznam zastupitelů, kteří budou připraveni promluvit na symbolických obřadech. V Liberci jsme zatím tři, já tuto možnost chci představit kolegům na setkání Pirátů,“ poznamenal Slanina. Ozval se také zastupitel z Třebíče a na seznam se už nechala zapsat i třeba českolipská zastupitelka. Zájemci si tak budou moci nechat uspořádat obřad kdekoli po kraji a domluvit se se zapojeným zastupitelem.

První obřad je v Liberci se odehraje už v dubnu, za celý rok se podle odhadů uskuteční 10 až 15 obřadů.

Situace se změní k lepšímu snad v příštím roce, kdy by měla začít platit nová legislativa, která umožní uzavírání registrovaného partnerství na všech matrikách v zemi a ne pouze na čtrnácti vybraných.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky obřady, homosexuální páry, svatba, zastupitelé, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Zavadil

Klidně ať jim to dopřejí, podstatné je to definovat. Pojem manželství je oficiální svazek muže a ženy, další označení registrované partnerství nerozliší, zda jde o dva muže nebo o dvě ženy, takže by bylo přijatelné a dostatečně upřesňující obdobným způsobem nazývat oficiální svazek dvou mužů jako manmanství či mužmužství a oficiální svazek dvou žen jako ženženství. Tohle by bylo důstojné a akceptovatelné řešení.

Středa, 22. března 2023, 10:53Odpovědět

Mára Hevy

No to se zase Liberec bude teda mít čím chlubit! FUJ! Nechcete mít nějaké prvenství třeba v něčem dalším - eutanasie, pedofílie nebo co třeba zorganizovat teplý výšlap na Ještěd??? Hnus, velebnosti...

Úterý, 21. března 2023, 21:11Odpovědět

Tasmansky Czert

Ať se oddají klidně 10x za sebou. Ale ať uděláte cokoliv, stejně vymřete, protože množit se nemůžete, tak vám to může být jedno :)

Úterý, 21. března 2023, 12:11Odpovědět

Liberečtí zastupitelé začnou symbolicky oddávat stejnopohlavní páry  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.