Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Náčelník Miloslav Nevrlý je čestným občanem Liberce. Autor Knihy o Jizerských horách letos oslaví devadesátku

V pořadí 50. čestným občanem Liberce se stal zoolog a spisovatel a také skaut s přezdívkou Náčelník Miloslav Nevrlý, který letos oslaví devadesátiny. Nejvyšší ocenění města, kde žije od roku 1957, převzal ve středu v obřadní síni radnice za přínos v oblasti přírodních věd, kultury a výchovy mládeže.

„Nikdy by mě nenapadlo, že já, pracovník okresního nebo krajského muzea, mohu být jednou zvolen čestným občanem Liberce, takže mě to velice překvapilo a moc si toho vážím," řekl Nevrlý.

Rodák z Prahy vystudoval zoologii na dnešní přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy a ještě před promocí začal pracovat v Severočeském muzeu v Liberci, kde působil až do odchodu do důchodu v roce 2000. Většinu času byl vedoucím přírodovědeckého oddělení. Nevrlý mimo jiné objevil a zkoumal unikátní netopýří zimoviště v Jizerských horách. Zapojil se také do skautu, znám je pod přezdívkou Náčelník. Skautský oddíl pomáhal vést Miloši Zapletalovi, který loni obdržel Medaili města Liberce.

Kromě toho je uznávaným spisovatelem a autorem řady okouzlujících knih o přírodě. Jeho asi nejslavnější dílo je Kniha o Jizerských horách. „Stala se biblí všech milovníků Jizerských hor," řekl při Nevrlého ocenění primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Mezi další známé Nevrlého knihy patří například Karpatské hry, Chvály Zadní země pojednávající o Českém Švýcarsku či Zašlá chuť morušek o Krkonoších. Napsal 13 knih a podílel se i na vydání mnoha turistických publikací. V roce 2011 obdržel Poctu hejtmana kraje.

Nevrlý před více než deseti lety podstoupil operaci obou kyčlí, s těmi "novými" je spokojený. „Kdyby všechno bylo v pořádku jako kyčle, tak by to bylo dobré," řekl. Na kole a na lyžích sice už nejezdí, ale do přírody stále vyráží. „Na dlouhé výlety nechodím, ale pořád pět deset kilometrů jsem schopný ujít. A tréninkově si vždycky, dokud je hezké počasí, tak v létě si vyjdu z Liberce na Žulový vrch na Rudolfov a zase nazpátek. Takže takové radosti devadesátníkovy," dodal.

Liberecká radnice eviduje čestné občany za posledních 170 let. Prvním takto oceněným byl v únoru 1853 úředník monarchie Christian Freiherr Kotz von Dobrsch, který podporoval snahu libereckých obyvatel o vlastní samosprávu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, správa, ocenění, Nevrlý, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náčelník Miloslav Nevrlý je čestným občanem Liberce. Autor Knihy o Jizerských horách letos oslaví devadesátku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.