Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Úlet, kritizuje opozice opravu libereckého bazénu za miliardu a půl

Vedení Liberce pokračuje v přípravě rekonstrukce plaveckého bazénu a náklady se už vyšplhaly k miliardě a půl. To kritizuje i část opozice, která takovou částku označila v tiskové zprávě za úlet s tím, že město stále na rekonstrukci nemá vyčleněnu ani korunu a bazénu tak budou muset ustoupit údržba zeleně nebo opravy chodníků.

„Očekávali bychom, že vedení města, které na radnici sedí už druhé období, má trochu představu, co je v možnostech rozpočtu. Místo toho se za 5 let vedení města v čele se Starosty pro Liberecký kraj výše nákladů vyšplhala na pětinásobek a zbytečné položky v rámci rekonstrukce se nijak neomezily,“ uvedla opoziční zastupitelka Zuzana Kocumová (Liberec otevřený lidem).

Ta kritizuje například připravované překopání vstupů a šaten, kdy oddělené šatny má nahradit vstup společný. „Ve svém okolí neznám nikoho, koho by tento problém pálil. Problém to může být jen pro pár lidí, kde i větší dítě jiného pohlaví musí být pod dohledem dospělého, ale to by se dalo řešit nenákladným způsobem. O to ale evidentně není zájem,“ uvedla.

Začne modernizace bazénu příští rok? Odhadované náklady se vyšplhaly už na skoro 1,5 miliardy

Odhadovaná cena rekonstrukce libereckého bazénu stále roste, dlouho se mluvilo o miliardě, nyní ale odhad narostl o polovinu až na miliardu a půl. Město už má zpracovanou projektovou dokumentaci, nyní bude připravovat zadávací dokumentaci pro...

Město zatím neví, jak bude rekonstrukci financovat. Peníze chce sehnat z dotací, celkovou částku pak chce v rozpočtu rozdělit do několika let. „Budeme se snažit, aby stavba byla rozložena do minimálně tří let, aby co nejvíce ulehčila rozpočtu. Jsme v jednání s krajem o výši případné spoluúčasti,“ řekl náměstek primátora Petr Židek (ODS).

Právě nepřipravenost, co se týče financí, také vadí opozici. Podle Kocumové zastupitelé za Liberec otevřený lidem několik let snaží o to, aby si město ukládalo alespoň menší částky. To se ale nestalo. Že město zatím neví, kde peníze vezme, přiznal i primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK). „Teprve připravujeme střednědobý výhled na tři roky. Musíme spočítat, jak porostou příjmy a výdaje a pokoušet se napasovávat tuto částku,“ řekl.

Podle opozice je tak více než jasné, že nákladná rekonstrukce se se tak na minimálně další tři roky dotkne ostatních. „Silnice, chodníky, rekonstrukce sídlišť, údržbu zeleně, opravy škol a další. Na to by se muselo zapomenout,“ řekla Kocumová.

„Může se to dotknout i jiných záměrů,“ připustil Zámečník.

Město už má zpracovanou projektovou dokumentaci, nyní bude připravovat zadávací dokumentaci pro výběrové řízení a až poté by mělo vypsat samotnou zakázku. Rekonstrukce by podle Židka mohla začít během příštího roku.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Bazén Liberec

Štítky bazén, bazén liberec, liberec, rekonstrukce, plavání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Kroutimhlavou

Že existují tlaky postavit nový bazén u hokejové arény se tak nějak všeobecně ví. Současné vedení Bazénu v čele s panem Korseltem je suita dosazená městem k cílené likvidaci bazénu. Cílem vedení není nic jiného než vytřískat peníze z města na údajnou podporu bazénu, pak Bazén nechat spadnout, každému kdo půjde okolo cpát víte my vám říkali. že to chce 1,5 miliardy na opravu. Za vším jsou jak jinak v Liberci pozemky pod Bazénem. Úkol zní: Nechat cíleně zlikvidovat současný Bazén. U arény vybudovat nějakou pětadvacítku - aby se neřeklo a pozemek pod současným Bazénem prodat develeperům, na nějakou bohulibou stavbu. Třeba další obchoďák, těch je tady málo a ať má Albert vedle taky nějakou konkurenci. Chudák pan Švec! Celý léta vedl Bazén, uměl vytvořit z prdu kuličku a pak musí ještě za života sledovat tuhle tragedii. To je stejný jako když donutili Hubáčka sledovat jak mu ve městě likvidují Ještěd (obchoďák) Chjo. 90' is back ...

Sobota, 25. března 2023, 06:44Odpovědět

Úlet, kritizuje opozice opravu libereckého bazénu za miliardu a půl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.