Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Libereckém kraji ubývají občané. Může za to vysoká úmrtnost a nízká porodnost

V Libereckém kraji ubylo 760 občanů. Důvodem je kromě vysoké úmrtnosti v souvislosti nejen s koronavirem také nižší porodnost. Ta je nejnižší za poslední desetiletí.

V Libereckém kraji žilo na konci loňského roku 436 810 obyvatel, to je o 760 méně než na jeho začátku. Hlavním důvodem úbytku obyvatel je stále vyšší úmrtnost spojená s dozvuky koronavirové pandemie, ale především rekordně nízká porodnost. V kraji se loni narodilo jen 3 870 dětí, to je nejméně za posledních deset let. Úbytek příliš nezmírnilo ani stěhování, podle údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), získal kraj loni stěhováním 383 obyvatel.

V Libereckém kraji zemřelo loni 5 013 lidí, to je sice o 15 procent méně než o rok dříve, stále je to ale výrazně nadprůměrná úmrtnost. Hlavním důvodem je zřejmě koronavirus. Podle oficiálních statistik ministerstva zdravotnictví (MZ) podlehlo loni komplikacím spojeným s koronavirem v kraji 205 lidí, což je ale zhruba pětina ve srovnání s rokem 2021, kdy bylo zemřelých 975. Skutečný počet zemřelých byl ale pravděpodobně ještě vyšší. Podle údajů ČSÚ umíralo v Libereckém kraji v předchozích deseti letech před koronavirem v průměru 4 522 lidí ročně, loni jich bylo o 11 procent více.

Přirozený úbytek obyvatel nedokázala loni zmírnit ani porodnost, na svět přišlo v kraji 3 870 dětí, to je o 516 méně než předloni. Podle statistik jde o nejnižší počet narozených dětí za poslední desetiletí, pod hranici 4 000 se počet narozených dětí nikdy nedostal. V průměru se v Libereckém kraji v posledních deseti letech před covidem rodilo ročně 4 655 dětí. Přirozenou cestou tak loni Liberecký kraj ztratil 1 143 lidí, o rok dříve to ale bylo ještě víc – 1 494 obyvatel. Přirozený úbytek zaznamenali loni statistici ve všech krajích s výjimkou hlavního města.

Úbytek obyvatel spojený s vyšší úmrtností a nižším počtem narozených dětí nepomohla zmírnit ani migrace, když se do Libereckého kraje loni přistěhovalo 4 841 lidí a 4 458 jich odešlo. Stěhováním tak kraj získal 383 obyvatel, o rok dříve jich byl více než čtyřnásobek. Noví obyvatelé mířili hlavně na Liberecko, kde je největší nabídka práce, a také na sousední Jablonecko. Z Českolipska a Semilska naopak lidé ve větší míře odcházeli.

Obyvatel ubylo loni ve všech okresech Libereckého kraje, nejméně na Liberecku, které je největším okresem. Na konci roku tam žilo 173 827 lidí, což bylo o 63 méně než na začátku roku. Na Liberecku tak žije téměř 40 procent obyvatel kraje. Přirozenou cestou ztratil okres 346 lidí, je to ale zhruba o sto méně než v předcházejícím roce. Dětí se loni na Liberecku narodilo 1 588, což je o 223 méně než předloni. Zemřelých bylo 1 934, o 317 méně než o rok dříve. Přirozený úbytek nevykompenzovala ani migrace, díky níž okres získal 283 lidí, před rokem jich ale byl více než čtyřnásobek.

Po pandemii výrazně přibylo sňatků. Do manželství loni v kraji vstoupilo 2 245 párů, to je o 296 víc než o rok dřív, kdy se uskutečnilo 1 949 svateb. Opět ubylo rozvodů. Soudy loni ukončily 813 manželství, což bylo o 116 méně než v roce 2021. Byl to nejnižší počet rozvodů od roku 2010. V desetiletí před pandemií ukončovaly soudy ročně v průměru kolem 1 200 manželství. Pod 1 000 se s výjimkou koronavirového období počet rozvodů v minulých letech nikdy nedostal.


 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Redakce Drbny

Štítky Liberecký kraj, obyvatelstvo, statistiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji ubývají občané. Může za to vysoká úmrtnost a nízká porodnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.