Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Problém pro chystaná protipovodňová opatření v Liberci. Musela by vzniknout suchá nádrž za miliardu a čtvrt

Jsou to dva roky, kdy vedení Liberce představilo plán na výstavbu protipovodňových opatření na území města. Součástí měl být i protipovodňový park ve Wintrově ulici za více než sto milionů korun, kterému měla ustoupit zahrádkářská kolonie. Spor města se zahrádkáři poté utichl, čekalo se na studii proveditelnosti Povodí Labe. A ta přinesla závěr, že aby opatření v Liberci byla funkční, musela by se u Andělské hory vybudovat suchá nádrž za 1,25 miliardy korun.

Bez suché nádrže v Andělské hoře by totiž nemohla být realizována ani protipovodňová opatření v Liberci. „Bylo zjištěno, že vlivem liniových protipovodňových opatření (PPO) dojde ke zhoršení odtokových poměrů, tj. ke zvýšení kulminačních průtoků a zkrácení doběhové doby v profilu státní hranice. Proto je nutné zavést kompenzační opatření, které by eliminovalo negativní vliv liniové PPO. V případě doplnění liniových PPO vodním dílem Andělská Hora dojde ke zlepšení odtokových poměrů ve smyslu významného snížení kulminačních průtoků povodní,“ uvedlo Povodí Labe ve studii.

Nádrž za městem by vodu z Liberce zadržela a ochránila tak obyvatele po toku řeky až do Německa.

Na Lužické Nise by mohla vzniknout suchá nádrž. Povodí ji chce vytvořit u Andělské hory

Povodí Labe plánuje na Lužické Nise vybudovat suchou nádrž, která by v budoucnu ochránila území před velkou vodou. Plánovaná nádrž je jen jedním z řady protipovodňových opatření za zhruba 1,5 miliardy korun, která by měla ochránit obyvatele kolem...

Samo Povodí Labe přitom samo o vybudování nádrže uvažovalo už před dvěma lety. V závěru studie pak píše, že záměr je velmi obtížně projednatelný. Přináší totiž celou řadu problémů. Zasahuje do přírodní rezervace Hamrštejn, bylo by nutné vykoupit desítky pozemků, přeložit mnoho sítí, komunikací, zdemolovat několik výrobních podniků i domů a nádrž by zasahovala i do vlakové tratě Liberec – Žitava, v některých uvažovaných variantách by byly zaplaveny i silnice II/592 a III/27247.

Studie pak doporučuje k realizaci jedině variantu B, u které by se náklady na vybudování vyšplhaly na 1,25 miliardy korun. „Tato varianta má sice nejnižší účinnost, co se transformace povodní týče, ale zároveň i nižší investiční náklady, zabírá nejmenší plochu přírodní rezervace Hamrštejn, má nižší dopad na dopravní infrastrukturu,“ stojí ve studii.

Podle liberecké opozice je ale celý projekt nesmyslný. „Inženýři a politici, kteří vymýšlejí taková řešení, by měli už konečně zmizet ze scény. Je zřejmé, že jejich způsob myšlení je v realitě zcela nepoužitelný. Už je více než jasné, kam mohutně prosazovaná protipovodňovaná ochrana Liberce směřovala. Postavit aspoň něco, prolít alespoň trochu betonu, bez ohledu na nesmyslnost celé koncepce uživit pár projektantů a stavebních firem,“ uvedl v tiskové zprávě zastupitel Jindřich Felcman (Liberec otevřený lidem).

Protipovodňovému parku mají ve Wintrovce ustoupit zahrádky. Stáhnou se sem drogově závislí, vadí zahrádkářům

Na sedmdesát zahrádkářů přijde o své zahrádky ve Wintrově ulici v Liberci. Důvodem je plánovaná výstavba protipovodňového parku v lokalitě, kterému zahrádky mají ustoupit. O záměru města se přitom zahrádkáři dozvěděli z Libereckého magazínu,...

Podle zastupitele Josefa Šedlbauera (Liberec otevřený lidem) by se mělo k protipovodňovým opatřením přistupovat jinak. „Mnohem účelnější je zachytit vodu na povodí, umožnit jí zasakovat a uvolňovat se postupně. K tomu slouží zasakovací pásy, dešťové zahrádky, mokřady, tůně a další úpravy v krajině mimo město i uvnitř města. Jsou to malé investice, i když s nimi je víc práce. Další velká výhoda je, že se tím zvyšuje zadržení vody v krajině a sníží problémy se suchem. V době klimatické změny je to jediná racionální strategie,“ myslí si.

Navíc problém se závěry studie má i náměstek primátora Jiří Janďourek (Starostové pro LK), který má ve vedení města projekt v gesci. „Za sebe a za odbor, který jsem zčásti převzal po předchozím náměstkovi, musím říci, že si neumím představit, že by se do navrhovaných opatření měla investovat tak ohromná suma peněz, tedy minimálně 1,25 miliardy korun, kterou zmíněná studie uvádí. A to bez ohledu na to, že by ji celou zaplatilo Povodí Labe. Pokud bych se musel dnes rozhodnout, zda tuto studii proveditelnosti a investici do zmíněných opatření podpořím, pak rovnou říkám, že jsem proti,“ řekl Drbně.

Nyní bude ke studii Povodí Labe dávat stanovisko náměstek Adam Lenert (ANO) za odbor územního plánování a seznámí s ním i radu města. Vedení města se pak rozhodne, co dál.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky liberec, povodně, protipovodňová opatření, povodí labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Problém pro chystaná protipovodňová opatření v Liberci. Musela by vzniknout suchá nádrž za miliardu a čtvrt  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.