Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Veterináři upozorňují na porušování opatření kvůli africkému moru prasat

Státní veterinární správa (SVS) v poslední době zaznamenala případy, kdy lidé porušují mimořádná veterinární opatření kvůli výskytu afrického moru prasat na Frýdlantsku. S chovateli bude zahájeno správní řízení o pokutě, uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček. Opatření platí od prosince loňského roku, od počátku výskytu se nákaza potvrdila u osmi uhynulých a jednoho uloveného divočáka.

Veterináři vytyčili kvůli nákaze uzavřené pásmo II o rozloze téměř 200 kilometrů čtverečních, ze kterého pochází všechny nálezy uhynulých nakažených prasat. Zasahuje do 28 katastrálních území. Na základě mimořádných opatření veterináři zakázali přesun domácích prasat do uzavřeného pásma s výjimkou přesunu zvířat na jatka.

Na oblast navazuje oblast uzavřené pásmo I, které zahrnuje 531 kilometrů čtverečních a 65 katastrálních území. Přesun domácích zvířat je v něm rovněž povolen pouze na jatka. Krajská veterinární správa může na základě žádosti povolit výjimku k přesunu prasat do uzavřeného pásma z oblasti mimo vytyčenou oblast.

Veterinární správa opakovaně vyzývala myslivce a chovatele domácích prasat k dodržování zásad biologické bezpečnosti. U domácích prasat se nákaza zatím nepotvrdila. Za porušení mimořádných veterinárních opatření hrozí fyzické osobě pokuta do 50.000 korun, právnické osobě může být uložena pokuta do dvou milionů korun.

Africký mor prasat je akutní onemocnění podobné klasickému moru prasat, jeho příznaky a průběh jsou však rychlejší. Nakažená zvířata téměř ve všech případech hynou. Proti nákaze není lék, nakažená prasata se musí utratit. Největším zdrojem nákazy jsou uhynulé kusy divočáků, proto je myslivci vyhledávají. Virus je velice odolný, a to i vůči nízkým teplotám, například v mraženém mase může přežívat i několik let. Pro člověka ani psa nákaza nebezpečná není, podle ředitele liberecké veterinární správy Romana Šebesty ale mohou být přenašeči nákazy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, chov, zdraví, příroda, SVS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři upozorňují na porušování opatření kvůli africkému moru prasat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.