Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Skončila povinnost mít na autě zimní pneumatiky. Zimní počasí ale ještě nekončí

Od prvního dubna už řidiči nemají povinnost mít na autě zimní pneumatiky v případě zimního počasí. Odborníci ale varují před předčasným přezouváním, i podle předpovědi má ještě minimálně první dubnový týden v noci mrznout a objeví se i sněžení.

„Zákonná povinnost k zimním pneumatikám sice končí dnešním dnem, ale je důležité si uvědomit, že vzhledem k aktuálním podmínkám a předpovědi počasí na nadcházející dny stále na většině míst musí řidiči počítat spíše se zimními podmínkami,“ uvedl v tiskové zprávě Tomáš Neřold, vedoucí Besip.

V příštích dnech se podle meteorologů objeví sněžení, námraza a teploty pouze pár stupňů nad nulou a v noci i pod bodem mrazu. „Při takových podmínkách je rozhodně žádoucí mít zimní pneumatiky na autě stále obuté,“ dodal Neřold.

Podle něj je ideální doba na přezutí, když výše zmíněné podmínky skončí a teploty se držínad sedmi stupni Celsia. „Hloubka dezénu letních pneumatik potom musí být minimálně 1,6 mm. To platí pro všechny osobní a nákladní vozy, autobusy i motorky. Výjimku mají skútry a mopedy do 50 m3, u kterých je přípustná hranice 1,0 mm,“ uvedl vedoucí Besip.

Víkend bude deštivý, v neděli se opět vrátí zima se sněhem

Jaro se letos zatím stále nemůže pořádně prosadit. Pro krátkém mírném oteplení se už v neděli začne opět výrazně ochlazovat. Srážky budou postupně přecházet ve smíšené a poté i sněhové. V noci na pondělí pak mohou být až minus tři stupně.

Besip ale varuje i před dlouhým odkládáním přezutí ze zimních na letní. Letní pneumatiky totiž mají při vyšších teplotách lepší přilnavost než zimní. „Rozhodně tedy není dobré nechávat zimní pneumatiky na autě celoročně,“ doplnil Neřold.

Letní a zimní pneumatiky se liší ve třech základních parametrech. Strukturou, složením gumy a dezénem běhounu. Zimní pneumatiky mají větší množství přírodního kaučuku, díky čemuž v chladném počasí zůstávají pružné. Čím je pneumatika měkčí, tím má lepší kontakt s povrchem vozovky. To zlepšuje přilnavost a ovládání vozu. Na rozdíl od letních pneumatik, které při nízkých teplotách rychle tvrdnou, zimní pneumatiky podávají nejlepší výkon při teplotách pod 7°C. Letní pneumatiky přinášejí lepší celkový výkon v teplejších měsících a mají poměrně tvrdé složení, které při mírnějších teplotách měkne, aby se dokázalo přizpůsobit suché i mokré vozovce. Letní pneumatiky mají méně drážek než zimní. Ale mají v běhounu speciálně navržené proužky, které minimalizují aquaplaning. Ty při vyšších teplotách zajišťují podélně i bočně lepší přilnavost na suché i mokré vozovce.

Povinnost mít zimní pneumatiky, pokud se na komunikaci nachází sníh, led nebo námraza, platí pro řidiče v Česku vždy od 1. listopadu do 31. března.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky pneumatika, zimní, letní, povinnost, výměna, besip

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skončila povinnost mít na autě zimní pneumatiky. Zimní počasí ale ještě nekončí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.