Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do základní školy Na Výběžku v Liberci se po roční rekonstrukci vrátí děti

Do základní školy Na Výběžku v Liberci - Harcově se po rok trvající rekonstrukci vrátí od září školáci. Částečná modernizace si vyžádala skoro 43 milionů korun, zhruba 16 milionů z toho město zaplatilo z evropské dotace. Přístavba školy na okraji města má opravenou střechu, je zateplená, nová jsou okna i podlahy a do vhodnějších prostor jsou přemístěné šatny a knihovna. Nejpodstatnějším důvodem pro modernizaci ale bylo vybudování odborných učeben, řekla náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová (ANO). „Buď úplně chyběly, jako třeba jazykové, nebo byly ve velmi tristním stavu," dodala.

I podle ředitelky školy Jarmily Plaché je největším benefitem vybudování šesti odborných učeben, konkrétně multimediální, jazykové, přírodovědné, počítačové, řemesel a cvičného bytu. Jeho součástí jsou spotřebiče běžně používané v domácnosti jako je pračka, myčka, sporák či mikrovlnná trouba a děti se je budou při výuce učit ovládat. „Byla bych ráda, kdyby se naučily starat i o prostředí školy. Moje zkušenost je taková, že pokud děti participují na tom, jak prostředí vypadá, tak si toho také víc váží a jsou s tím více v souladu," řekla Plachá.

Do důstojného prostoru se podle ní také přemístila knihovna, nyní je v nově zpřístupněné části ve třetím patře. Dřív byla knihovna v suterénu, kde ji jednou vyplavila voda, a poté ve sborovně. Jinak je škola uzpůsobena nyní i prostorově a šatny jsou tak jen v suterénu. „Takže špinavé zóny, které jsme původně měli ve dvou patrech, tak zůstávají dole," dodala ředitelka školy.

Podle náměstkyně díky zateplení, výměně oken a vzduchotechniky by se už nemělo stávat, že děti budou mít ve třídách v létě i téměř 30 stupňů. „Okna na jižní straně jsou navíc vybavené žaluziemi, takže si myslím, že komfort bude daleko lepší," dodala.

Harcovská škola s kapacitou 220 dětí je nejmenší v Liberci, po dobu stavebních prací v ní výuka nebyla. Podle původních plánů měly děti celý školní rok dojíždět do náhradních prostor ve Vesci, kvůli koronavirové pandemii ale podstatnou část výuky absolvovaly doma. „Tak je to příliš nezasáhlo," uvedla ředitelka. Horší to podle ní bylo pro pedagogy. „Protože jsme se museli trochu popasovat s on-line výukou a s nastavením on-line prostředí v místě, které nám nebylo úplně blízké. Takže jsme využívali často i toho, že učitelé svoji práci odváděli ze svých domovů," dodala.

V posledních letech jde o třetí z 20 základních škol v Liberci, které jsou tak rozsáhle modernizované s pomocí evropských fondů. Dalšími byly ZŠ 5. května a ZŠ nám. Míru. V plánu je rekonstrukce dalších. „Pro mě je nejbližší prioritou základní škola Jabloňová, protože tam je poměrně masivní výstavba za Kauflandem a kapacity tam nedostačují. Tam máme dávno hotový projekt na navýšení minimálně o 90 dětí," uvedl náměstek primátora pro školství Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj). Realizace je ale závislá na získání evropské dotace, začne nejdřív v roce 2023.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky školy, stavby, správa, Liberec, harcov, na výběžku, základní škola, rekonstrukce, knihovna, Radka Loučková Kotasová, ANO 2011, Ivan Langer, Kaufland, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do základní školy Na Výběžku v Liberci se po roční rekonstrukci vrátí děti  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.