Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Otestujte děti ve škole už v pátek, chce hejtman Půta. Nepočítáme s tím, odmítá ministr

Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) navrhuje, aby se poslední předvánoční testování na školách posunulo z původně plánovaného pondělí 20. prosince už na pátek 17. prosince. Některé školy plánují prodloužit prázdniny ředitelským volnem, nebo před Vánoci přejít na distanční výuku, a děti by se tak plošnému testování vyhnuly, řekl po jednání Krizového štábu Libereckého kraje hejtman. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) řekl, že pokud se ředitelé škol rozhodnou zavřít školu dříve, půjde o jejich rozhodnutí. Se změnou termínu testování nepočítá.

„Pro testování platí termín v pondělí, týká se to drtivé většiny škol," uvedl Vojtěch. Datum 20. prosince považuje za ideální i vzhledem k tomu, že pozitivní antigenní testy bude třeba ještě ověřit metodou PCR. „Pondělí je ideální termín, aby rodiče věděli na Štědrý den, jak se zachovat," uvedl.

Podle předběžných odhadů plánuje ředitelské volno nebo přechod na on-line výuku v příštím týdnu zhruba 20 až 30 procent škol v Libereckém kraji. „Pokud má být to testování plošné, tak by mělo proběhnout ve všech školách, a je logické, že pokud ty děti ve školách nebudou, tak otestovány před vánočními svátky nebudou, protože to nebude fyzicky možné. Je to ale na uvážení ministerstva zdravotnictví a ministerstva školství," doplnil Půta.

Podle krajské epidemioložky Jany Prattingerové zůstávají v kraji školy největšími ohnisky koronaviru a podle statistik je nejvíc nakažených v kraji ve věku od deseti do 14 let. V závěru minulého týdne hygienici registrovali na školách 256 covidpozitivních žáků, studentů a pracovníků, to je o 40 procent víc než o týden dřív. Dalších 3620 lidí bylo v karanténě, zhruba o 30 procent víc než předchozí týden. „Rozhodnutím krajské hygienické stanice bylo uzavřeno v kraji 50 tříd a devět škol, byly to ale malé školy," doplnila Prattingerová.

V celém kraji přibylo za minulý týden 4053 nových případů koronavirové nákazy, v přepočtu na 100 tisíc obyvatel aktuálně připadá v kraji 916 nakažených. Hůř jsou na tom v Česku jen kraje Moravskoslezský, Olomoucký, Pardubický a Zlínský a také Vysočina. Podle krajského radního pro zdravotnictví Vladimíra Richtera stagnuje situace v nemocnicích, kde se dnes ráno starali o 204 nemocných s koronavirem, v době vrcholící jarní vlny bylo takových pacientů 500.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Jihlava

Štítky ČR, školy, správa, koronavirus, testování, Liberecký kraj, Martin Půta, Adam Vojtěch, Vánoce, ANO 2011, Starostové pro Liberecký kraj, Štědrý den, Vladimír Richter, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Ministerstvo zdravotnictví Č

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otestujte děti ve škole už v pátek, chce hejtman Půta. Nepočítáme s tím, odmítá ministr  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.