Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do základních škol v Liberci nastoupilo zatím jedno dítě ukrajinských uprchlíků

Do základních škol v Liberci nastoupilo zatím jedno dítě ukrajinských uprchlíků. Podle náměstka primátora pro školství Ivana Langra (Starostové pro Liberecký kraj) pro ně nechtějí vytvářet zvláštní třídy a jejich přijímání zatím budou řešit školy individuálně.

„Nejlepší cesta pro nás je přímé začlenění do třídních kolektivů, nebudeme určitě vytvářet třídy jen z ukrajinských dětí. Touto cestou nechci jít. To by byly vyloučené nejen v té třídě, ale obecně z kolektivu v té spádové oblasti," řekl Langr.

Podle něj ale zatím město ani neví, kolik je v Liberci dětí ukrajinských uprchlíků a jakého věku. Problém může být najít pro ně volná místa, zejména pro mladší děti. „Zatímco mateřské školy na území města máme aktuálně zcela zaplněny a s případnými volnými místy musíme počkat až na květnové zápisy, do vybraných základních škol se nám určitě část ukrajinských dětí vejde," uvedl náměstek. Aktuální volnou kapacitu všech základních škol v Liberci odhaduje na 200 až 250 míst. „Nejvíce jich je ve třech školách, ale nelze to udělat tak, že bychom tak velkou skupinu ukrajinských dětí rozložili jen do tří škol, to prostě nejde," řekl.

Řešení podle něj bude město hledat v dalších dnech či týdnech. Míní ale, že ukrajinské děti se před nástupem do škol budou muset nejprve seznámit s novým prostředím. Až bude město vědět, kolik jich je a jaké věkové skupiny, bude schopno dělat ve vybraných školách adaptační kurzy s drobnou jazykovou přípravou jazykovou, řekl.

Výhodou může podle něj být, že už před válkou na Ukrajině liberecké základní školy navštěvovalo na 140 dětí ukrajinského původu. „Jde zdaleka o nejpočetnější národnostní skupinu. Toho chceme využít a na školách postupně a individuálně vytvářet peer to peer ukrajinské průvodce - to je vrstevníci s ukrajinskou národností budou pro nově příchozí děti z uprchlických rodin přemostěním do běžného vzdělávání," dodal Langr.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky Ukrajina, školy, správa, boje, Liberec, uprchlíci, základní škola, uprchlík, Ivan Langr, Starostové pro Liberecký kraj, ruská invaze na Ukrajinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do základních škol v Liberci nastoupilo zatím jedno dítě ukrajinských uprchlíků  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.