Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberec chce jít cestou adaptačních kurzů na školách pro ukrajinské děti

Liberec chce jít cestou adaptačních kurzů pro děti ukrajinských uprchlíků ještě před tím, než je začne zařazovat do školních tříd. Kurzy by podle náměstka primátora Ivana Langra (Starostové pro Liberecký kraj) měly zajišťovat školy podle svých možností. Od příštího týdne jeden takový kurz začne v ZŠ Broumovská. Bude v něm 25 žáků od první do deváté třídy, řekl ředitel školy Martin Mikuš. „Máme paní učitelku, která je původem z Ukrajiny a ovládá ukrajinštinu i češtinu," dodal Mikuš.

Děti by měly chodit na adaptační kurz do této školy každý pracovní den od 8 do 14 hodin. „Přijde nám to logičtější, než je dát rovnou do tříd, kdy nebudou vědět vůbec nic. Naše představa je taková, že by měly mít intenzivní kurz českého jazyka a takového přizpůsobení životu ve škole i v Liberci," uvedl ředitel školy. V praxi to podle něj znamená, že děti nebudou jen ve škole, ale budou chodit i do města, aby věděly, kde je třeba radnice, knihovna či terminál MHD.

Doba, kterou stráví v kurzu, bude individuální. „Podle toho, jak budou schopné zařazení do běžné třídy, třeba k nějakému už dříve adaptovanému ukrajinskému žákovi, který pomůže s tím zbytkem," uvedl Mikuš. Na škole se zhruba 560 žáky před válkou na Ukrajině chodilo zhruba 20 dětí ukrajinského původu. Tento týden přibyly další čtyři děti z rodin uprchlíků. Podle ředitele je zařadili do běžných tříd ještě před tím, než se rozhodli mít adaptační kurz. „Jsou to žáci příbuzní s našimi žáky. Bylo tak jednodušší zařadit je, protože jsme měli vždy nějakého překladatele z jejich rodiny," uvedl ředitel školy. I tito žáci ale budou podle něj část dne docházet do adaptační skupiny.

Zařazení dětí uprchlíků do běžných tříd je v Liberci na rozhodnutí ředitelů škol. „Zatím jsme doporučili ředitelům škol ukrajinské děti nepřijímat, pokud k tomu nevidí nějaký důvod, že tam je třeba příbuzenská vazba nebo něco podobného, protože příští měsíc budou zápisy do škol základních, přespříští do mateřských. A tam se teprve ukáže reálná zbývající kapacita v našich školách. Teď ji odhadujeme," uvedl náměstek primátora. Aktuálně by volná kapacita škol v Liberci měla být 200 až 250 míst.

„My chceme jít nejprve cestou adaptačních, volnočasových, jazykových, aklimatizačních skupin, které už budou umístěné v základních školách. To znamená, bude tam jak prostupnost s dětmi ukrajinské národnosti, které už dnes do našich běžných tříd chodí, tak bude tam zároveň možnost si režimově zvykat na chod našich škol. Zároveň samozřejmě tam bude nějaká vstupní jazyková komunikace," dodal náměstek.

Kolik dětí z Ukrajiny do Liberce dosud přicestovalo, podle Langra nevědí, situace je nepřehledná. Ke čtvrtku dostaly školy podle něj 80 žádostí o přijetí, ve skutečnosti ale dětí bude násobně více.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto olkraj.cz

Štítky ČR, Ukrajina, školy, správa, boje, Liberec, ředitel školy, uprchlík, Ivan Langr, Starostové pro Liberecký kraj, ruská invaze na Ukrajinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chce jít cestou adaptačních kurzů na školách pro ukrajinské děti  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.