Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Studentské bydlení na Papírovém náměstí. Absolvent TUL se svou vizí uspěl v soutěži diplomových prací

Namísto urbanisticky zanedbaného prostoru Papírového náměstí studentské bydlení, které oživí centrum města a zároveň zachová jeho charakter. To byla vize absolventa Fakulty umění a architektury TUL (FUA) Tobiáše Hrabce, kterou promítl do své diplomové práce. Ta byla oceněna 13. místem na 22. ročníku soutěžní přehlídky diplomových prací pořádané Českou komorou architektů.

„Vadila mi neutěšenost celého okolí Papírového náměstí. Často jsem pendloval po přilehlých klubech a hospodách a prázdnota toho místa působila smutně. Bylo mi také líto, že se v centru moc neprojevuje fakt, že je Liberec univerzitní město. Studenti v něm nejsou moc vidět. Je to dáno i tím, že harcovské koleje jsou v okrajové čtvrti,“ popsal Tobiáš Hrabec. Zrodil se tak projekt Studentské bydlení a HUB v Liberci.

„Na práci je skvělé, že pracuje i se starými vrstvami města moderně. I když člověk chodí po ulici, která má historický charakter, tak je vlastně v soudobém městě. Navíc pracuje s environmentálním kontextem ve smyslu hustoty a dobré dostupnosti. Ilustruje názor současné generace nerozvíjet města po obvodech, ale ve středu,“ uvedl vedoucí práce Radek Suchánek, pedagog FUA.

Podle poroty navržený obytný prostor dosahuje „vysoké kvality zamýšleného provedení“. Na půdoryse jedné z prvních libereckých automobilek vyrůstá nová mikročtvrť. Práce hledá vhodné typologie a formy pro studentské bydlení a provozy jako je stravování, pracovní prostory nebo byty pro absolventy a učitele. Promýšlí urbanistické doplnění lokality mezi ulicemi Široká a Barvířská.

Oživení města mladou energií

„Přijde mi jako dobrý nápad, aby se město snažilo stavět v centru bydlení pro mladé lidi. Hodně studentů volí namísto kolejí bydlení v pronajatých bytech. Více mladých lidí by přineslo do centra energii,“ doplnil Tobiáš. Jeho návrh však není náhradou za Harcovské koleje, ale spíše doplněním.

Porotci dále poukázali na to, že navržený objekt „má potenciál čitelnosti i mimo univerzitní prostor“. Tobiáš měl konkurenci 86 diplomantů. Jeho práce se umístila na 13. místě a obdržela i Cenu hejtmana Libereckého kraje. Projekt získal finanční odměnu ve výši 20 000 korun.

Soutěž na proměnu „Papíráku“

Tobiášova práce získala ocenění v době, kdy Město Liberec oficiálně zahájilo mezinárodní architektonickou soutěž na budoucí podobu Papírového náměstí. Formou takzvaného soutěžního dialogu organizátoři oslovili 65 ateliérů. V září letošního roku rozhodne závislá i nezávislá porota o vítězném návrhu proměny „Papíráku“.

Podle šéfa Kanceláře architektury města Liberce a pedagoga FUA Jiřího Janďourka jde o šanci, jak území Papírového náměstí proměnit v moderní čtvrť. Ta se má stát reprezentativní ukázkou toho, jak lze podobné lokality v centru revitalizovat. Cílem je vytvořit území, které se integruje do života města a bude vyhledávanou adresou pro život, podnikání, zábavu i přemýšlení.

„Rádi bychom rozvoj této jedinečné části města nasměrovali ke kulturně kreativní čtvrti, k principům uhlíkově neutrální čtvrti a města krátkých vzdáleností,“ řekl Janďourek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vizualizace: Tobiáš Hrabec

Štítky Liberec, Papírové náměstí, Technická univerzita, student, koleje, soutěž, bydlení, diplomová práce, Papírové náměstí, a.s., Tula, Česká komora architektů, Fakulta umění a architektury Technické univerzity v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Fejglová

Nevím, proč je nadpis článku Bydlení na Papírovém náměstí, když jde o úplně jinou lokalitu. Studie řeší zastavění Resslova parku mezi Širokou a Barvířskou ulicí, a to je někde úplně jinde než Papírák. Jinak se mi projekt líbí.

Úterý, 29. března 2022, 09:30Odpovědět

Studentské bydlení na Papírovém náměstí. Absolvent TUL se svou vizí uspěl v soutěži diplomových prací  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.