Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Místa pro ukrajinské děti? Málo jich je hlavně ve školkách, problém ale mohou mít i základky

V Liberci, Jablonci či v Turnově v Libereckém kraji je málo míst pro děti ukrajinských běženců zejména v mateřských školách. V základních je situace o něco lepší, kolik jich budou moci školy přijmout ukážou zápisy do prvních tříd. Podle údajů ministerstva školství k 7. dubnu do mateřských škol v Libereckém kraji nastoupilo 107 a do základních kolem 770 ukrajinských dětí.

Stotisícový Liberec se zatím vydal cestou adaptačních skupin, v základních školách je zhruba 20 takových kolektivů a v každé je od 20 až 25 ukrajinských dětí. Kolik dětí budou moci základní školy do běžné výuky přijmout, zatím podle náměstka Ivana Langra (Starostové pro Liberecký kraj) nevědí. Už dříve to odhadl na zhruba 500 míst. U mateřských škol je situace horší, volná místa nejsou. Náměstek uvedl, že se budou snažit přijmout alespoň děti, které mají před sebou poslední rok před nástupem do základní školy.

I v sousedním pětačtyřicetitisícovém Jablonci základní školy začínali postupně s adaptačními skupinami. „V současnosti většina přijímá ukrajinské děti k základnímu vzdělávání dle svých možností," řekla mluvčí radnice Jana Fričová. Mateřské školy jsou podle ní naplněné. „Čekáme, jak dopadne zápis. V této chvíli nelze odhadnout případná volná místa pro ukrajinské děti, proto bude 20. dubna otevřená adaptační skupina, kam budou moci ukrajinské děti docházet od 8:00 do 13:00," řekla. Problémem ale podle ní je, že nemají vhodné prostory pro umístění adaptačních skupin, především u předškolních děti.

Nevhodné dotační podmínky

Za ne zcela vhodně nastavené považují v Jablonci podmínky dotační výzvy pro adaptační skupiny, kvůli kterým nelze mít provoz po celý den. „Problém to je pro zaměstnané ukrajinské matky," uvedla Fričová. Naopak se podle ní osvědčila komunikace s ukrajinskými koordinátorkami. „Lépe se dostávají informace k cílové skupině, popřípadě vypomáhají jako překladatelky," dodala. Jablonecký magistrát má uzavřenou smlouvu se dvěma ženami hovořícími ukrajinsky.

V sedmatřicetitisícové České Lípě zatím kapacitní problémy se zařazováním ukrajinských dětí do škol nemají. „Situace se navíc v posledních dnech stabilizovala a příjem žáků stagnuje. Při práci s těmito dětmi je výhodou předchozí zkušenost se vzděláváním dětí s odlišným mateřským jazykem. V České Lípě navíc máme školy, které jsou přímo určené pro práci s těmito dětmi," uvedla mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

I v patnáctitisícovém Turnově integrace ukrajinských dětí do základních škol je postupná. „V Turnově funguje adaptační centrum Kotva, otevřeny byly jazykové kurzy na Vzdělávacím centru Turnov. V souladu se zákonem Lex Ukrajina jsme na jedné základní škole přistoupili k dočasnému navýšení kapacity. S průběhem integrace by nám velmi pomohlo, pokud by bylo možné vytvořit ve školách pozice asistentů pro ukrajinské děti, zde ale narážíme na personální problém. Komplikovanější je také situace v mateřských školách, kde by se řešením mohla stát dětská skupina, pro kterou ale aktuálně nemáme potřebné prostorové zázemí," uvedla místostarostka Petra Houšková (Nezávislý blok).

V Novém Boru místa jsou

Do mateřských škol ve dvanáctitisícovém Novém Boru byly zatím přijaty čtyři děti ukrajinských uprchlíků, do základní školy žádné. Podle mluvčí radnice Radmily Pokorné zatím v mateřských i základních školách volná místa k okamžitému nástupu mají. „Jaká bude situace od září, uvidíme podle červnových zápisů pro ukrajinské děti a možnostech všech obcí v ORP (obec s rozšířenou působností). S tím souvisí i náš největší problém a to, že neexistuje přesná evidence dětí, které na ORP máme, a rovněž nejistota kolem jejich dalšího pobytu na ORP," dodala.

Nyní ukrajinské děti v Novém Boru navštěvují adaptační skupinu, kterou město zřídilo v DDM Smetanka hned v počátku uprchlické vlny. „Část dětí se už také zapojila do odpoledních kroužků, mají tak kontakt s českými vrstevníky. Skupinu nepravidelně navštěvují přes tři desítky dětí," dodala Pokorná.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MŠ Pištín

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, školy, boje, Liberecký kraj, školky, zápis, mateřská škola, základní škola, Liberec, Turnov, Jablonec, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Nový Bor, Ivan Langer, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místa pro ukrajinské děti? Málo jich je hlavně ve školkách, problém ale mohou mít i základky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.